Een verliezer in ons asielsysteem in KRO-NCRV 'The Losing Game'

maandag 25 september 2023

Wat als je leven een eindeloze cirkel is omdat het systeem je gevangen houdt? De Iraakse Mustafa was 14 jaar toen hij alleen naar Europa vluchtte. Hij liep vast aan de ondoordringbare grenzen, werd tientallen keren slachtoffer van gewelddadige pushbacks.

Oneindig vaak speelde hij ‘de game’, zoals het oversteken van grenzen door jonge vluchtelingen wordt genoemd.


Als hij na zes jaar eindelijk in Nederland aankomt, is hij inmiddels volwassen. Opgelucht denkt Mustafa eindelijk naar school te kunnen en zijn leven te beginnen. Hij droomt van een veilig, rustig bestaan en is bereid al het werk aan te pakken.

Terug naar af
Maar het asielsysteem van Nederland is nog wreder dan de reis. Hij blijkt zich al - zonder dat hij dit wist - als asielzoeker in Griekenland geregistreerd te hebben. Vanwege de zogenaamde ‘Dublin regeling’ die zegt dat iedere asielzoeker in het eerste EU-land waar ie wordt geregistreerd asiel moet aanvragen, wordt hij geoormerkt als ‘veilige Lander’. Nederland wil hem terugsturen. Terug naar Griekenland, terug naar af. Ondanks alles raakt Mustafa niet verbitterd. Hij weet als geen ander dat er een dag kan komen waarop je moet vluchten. Als die dag komt, zal hij de eerste zijn die zijn deur opent. Mustafa: 'Niemand heeft ooit naar mijn verhaal gevraagd. Ik wil het graag vertellen.' In 'The Losing Game' vertelt Mustafa voor het eerst zijn verhaal, in de hoop dat eindelijk iemand luistert.

'The Losing Game' is een stand-alone film en een van de korte vervolgfilms van 'Shadow Game' voor NPO 3. De Gouden Kalf winnende documentaire Shadow Game (KRO-NCRV 2021) volgde tien jongens op hun zware reis door de schaduwwereld van Europa. 'The Losing Game' gaat over waar één van hen, Mustafa, terechtkomt en toont het verhaal van een verliezer in ons falende Nederlandse en Europese asielsysteem. Een kind dat veiligheid zocht werd een volwassene verdwaald in het systeem.

Op maandag 25 september gaat 'The Losing Game' in première tijdens de Gouden Kalf Competitie op het Nederland Filmfestival. Dinsdag 26 september komt 'The Losing Game' online op NPO3.nl/shadowgame.

'The Losing Game' is geregisseerd door Els van Driel en Eefje Blankevoort en geproduceerd door Prospektor in samenwerking met KRO-NCRV.

'The Losing Game', vanaf dinsdag 26 september op NPO3.nl/shadowgame.

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Au Pairs' (BNNVARA)

De vierde au pair, Aïcha, vertrekt naar Hawaï. Ze mist haar overstap en belandt in haar eentje in Los Angeles. Bibi trekt in bij de familie Aiwohi. Haar eerste nacht draait uit op een regelrechte nachtmerrie en zorgt voor flink wat twijfel. Ook Melanie ontmoet haar gastgezin. Wat doet het met haar wanneer blijkt dat ze voor vier jonge kinderen moet zorgen? Quincy probeert een band op te bouwen met de pubers in huis.

'Au Pairs', om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers