EO gebruikt voor het eerst AI om non-fictie verhalen te verfilmen in 'Based on a true story'

dinsdag 18 juni 2024

In het nieuwe EO-programma 'Based on a true story' staan vier tieners centraal die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt in hun leven. In verschillende stijlen wordt AI ingezet om van hun ervaringen een 'film' te maken, zoals animé, thriller en Pixar.

In vier afleveringen worden hun persoonlijke verhalen verteld, variërend van mentale problemen en fysiek geweld tot aan verlamming. AI-videobeeld is nog nooit eerder zo’n groot onderdeel geweest van een non-fictieserie bij de EO en NPO.


Tjitske Stoit, eindredacteur bij de EO: 'Het was heel bijzonder om, ondersteund door NPO Innovatie, samen met het team te pionieren op het gebied van AI. Maar ook om te ontdekken hoe we waargebeurde verhalen nog beter kunnen vertellen. In deze serie gebruiken we AI als middel om deze verhalen nog meer tot leven te laten komen. We willen jonge kijkers aanzetten om over het leven na te denken, en ook over hoe onverwachts het leven soms kan zijn.'

'The story of' Tijs & Daniel
In een van de afleveringen wordt het verhaal van Tijs verteld. Tijs is aan het zwemmen met vrienden, tot hij op een zandbank duikt en zijn nek breekt. Hij is verlamd en tijdens het revalideren wordt hij overvallen door een enorme eenzaamheid.

In een volgende aflevering staat Daniel centraal. Hij wordt gepest vanwege zijn passie voor musical en theater. Hij krijgt mentale problemen en staat voor een belangrijke keuze: durft hij hier met iemand over te praten?

'The story of' Caitlin & Joy
Een van de andere hoofdpersonen is Caitlin. Zij is helemaal in de wolken van Jelle. Maar het slaat snel om als Jelle fysiek geweld gaat gebruiken en haar manipuleert. Kan ze uit zijn greep ontsnappen?

In de laatste aflevering fietst Joy nietsvermoedend naar haar vriendin, tot ze wordt aangereden door een auto. Dan komt er ineens een vrouw op haar af en vraagt of ze iets nodig heeft. Wie is deze vrouw? En waar komt ze opeens vandaan? Dan doet de vrouw iets bijzonders, waardoor Joy nog altijd aan haar terugdenkt, maar zich ook afvraagt of ze dit wel écht heeft meegemaakt.

'Based on a true story' is vanaf woensdag 19 juni wekelijks te zien bij de EO op NPO3.nl en op het NPO 3 YouTube-kanaal.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Oranjezomer' - Hélène Hendriks (SBS6)

Elke werkdag bespreekt Hélène Hendriks de actualiteit en de sportzomer vanuit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, de havenstad waar op 12 augustus de Tour de France voor vrouwen van start gaat. Onder andere Jack van Gelder en Rutger Castricum zijn de weekgasten, terwijl de gezellige aanschuifbar weer klaarstaat voor meer bekende gezichten.

'De Oranjezomer', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers