Frans Bromet-documentaire 'Hoe word ik Joods?' te zien bij de EO

zaterdag 4 maart 2023

Je bent Joods wanneer je moeder dat ook is. Maar voor het ontbreken van een Joodse moeder is er tóch een oplossing, namelijk via het fenomeen 'uitkomen'.

Een praktische regeling voor iedereen om helemaal Joods te worden. Daar zit wel een ‘maar’ aan. De procedure verloopt namelijk via een rabbijn die er doorgaans liever niet aan wil meewerken. Als uiteindelijk blijkt dat je toch vastbesloten bent om Joods te worden, mag je alsnog aan deze procedure beginnen.


Het uitkomen, eigenlijk een cursus religie, Joodse cultuur en geschiedenis, is langdurig en zwaar. Zonder een sterke motivatie van de kandidaat wordt het niets. Na jaren van studie doet de kandidaat een soort examen waarvoor hij of zij hopelijk slaagt, anders was alle moeite tevergeefs. Maar áls je slaagt, ben je officieel Joods.

De documentaire 'Hoe word ik Joods?' legt verschillende verhalen van kandidaten Jodendom naast elkaar om een beeld te krijgen van de rol die het 'uitkomen' in Joods Nederland speelt. En om buitenstaanders een blik te gunnen op dit bijzondere traject. Voor cineast Frans Bromet niet zozeer een klein onderdeeltje van het Joodse leven, maar een belangrijke eyeopener die de veelzijdige Joodse cultuur kan verhelderen.

In deze film portretteert Frans Bromet verschillende personen die aanstalten maken om uit te komen, personen die al Joods zijn en rabbijnen - orthodox en liberaal - die het uitkomen, soms tegen wil en dank, mogelijk maken.

'Hoe word ik Joods?', zondag 5 maart om 15.20 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Verraders' (RTL 4)

Met de finale in zicht, groeit het onderlinge wantrouwen. Zelfs de Verraders bekijken elkaar met argusogen. Een van de Getrouwen probeert de groep voorzichtig mee te krijgen, maar belandt zelf in een zee van verdenkingen. In een kasteel waar paranoia hoogtij viert, is strategie de sleutel.

'De Verraders', om 20.00 uur op RTL 4.

Dossiers