'Generatie Genaaid': de dupe van een mislukt experiment

donderdag 27 oktober 2022

Studeren in de periode dat de basisbeurs is afgeschaft en het leenstelsel is ingevoerd. Deze studenten zijn, zonder financieel vangnet, met torenhoge schulden opgezadeld.

Schulden die mee worden berekend bij het verkrijgen van een hypotheek. Schulden die niet alleen op hun financiële positie drukken, maar ook op hun mentale gezondheid. De pechgeneratie. Hoe gaat het met ze? Hoe is het om zo jong al een schuld te hebben? En praten we eigenlijk wel genoeg over schulden met elkaar? In de driedelige webserie 'Generatie Genaaid' (NTR) gaat rapper Gotu Jim op onderzoek uit.


De afschaffing van de basisbeurs in 2015 heeft voor vele studenten een enorme impact gehad hun leven. Sommige studenten wonen noodgedwongen bij hun ouders of werken zich een slag in de rondte om de peperdure studentenkamer te bekostigen. Met meerdere bijbaantjes naast hun studie proberen ze de enorme studieschuld enigszins te beperken. Studenten die 4 jaar hebben gestudeerd, krijgen mogelijk € 1.400 uitbetaald of als korting op hun studieschuld. Dit komt bij lange na niet in de buurt van de totale kostenpost die ze in hun studententijd hebben gemaakt. In het collegejaar van 2023/2024 komt de basisbeurs weer terug, wat betekent dat de pechgeneratie compleet tussen wal en schip is gevallen. Ze zijn de dupe van een mislukt experiment.

Gotu Jim
In deze webserie neemt artiest en presentator Gotu Jim, zelf ook lid van de pechgeneratie én boegbeeld van vele studentenprotesten, kijkers mee in de wereld van deze generatie. Jim onderzoekt op een eigenzinnige, levendige, activistische en gelukkig vaak ook grappige wijze het leven van de pechvogels. Ook spreekt hij onder andere met DUO en de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? En is er een oplossing denkbaar?

De sketches in de serie worden gespeeld door Rami Kooti Arab en Ayla Cekin Satijn.

'Generatie Genaaid' is te zien vanaf 28 oktober op NPO3.nl.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers