'Greta Thunberg: A Year to Change the World' te zien op NPO 2

woensdag 1 september 2021

Greta Thunberg is een van de invloedrijkste stemmen ter wereld Ė als zij spreekt, reageren zelfs presidenten. Maar Greta wil niet dat mensen naar haar luisteren, ze wil dat ze naar de wetenschap luisteren.

Deze BBC-serie, uitgebracht in 2021, volgt Greta tijdens haar verlofjaar van school, waarin ze begint aan een ongelooflijke reis die haar tweemaal in een zeilboot over de Atlantische Oceaan voert, die haar oog in oog brengt met wereldleiders en die haar tot een inspiratiebron maakt voor miljoenen mensen. Het is een intiem kijkje achter de schermen van Greta’s wereld op haar weg naar volwassenheid. Zoals zij zich in de loop van het jaar ontwikkelt, ontwikkelt zich ook het verhaal van wat er met de aarde gebeurt en wat wij daaraan kunnen doen. Vooraanstaande klimaatwetenschappers die Greta op haar weg ontmoet, vertellen over de dramatische veranderingen die de aarde momenteel ondergaat.


Aflevering 1 (2 september)
Greta reist door Canada en Amerika op weg naar een VN-klimaatconferentie in Chili. In Californië bezoekt ze Paradise, een stad die in het hart ligt van de bosbranden die daar in 2018 woedden, en ze ziet met eigen ogen welke verwoestingen die branden hebben veroorzaakt. Als de VN-klimaatconferentie naar Madrid wordt verplaatst, bevindt Greta zich opeens aan de verkeerde kant van de Atlantische Oceaan,  en besluit ze terug te zeilen, waarbij ze levensgevaarlijke stormen trotseert.

Aflevering 2 (9 september)
Greta gaat op weg naar het jaarlijkse World Economic Forum in Davos in Zwitserland, waar ook de Amerikaanse president Donald Trump en andere wereldleiders hun opwachting zullen maken. Ze reist door Europa en ontmoet Poolse mijnwerkers die hun baan verloren hebben en die vrezen dat maatregelen tegen de klimaatverandering hun bedrijfstak en cultuur nog verder zullen uithollen. En ze ontmoet iemand die altijd een grote inspiratiebron voor haar is geweest – Sir David Attenborough.

Aflevering 3 (16 september)
Terwijl de wereld tot stilstand is gekomen door de coronapandemie, onderzoekt Greta dichter bij huis hoe wij allemaal een rol kunnen spelen in de klimaatcrisis – van onze voedselkeus tot de kleding die we dragen. Nadat ze hersteld is van corona onderzoekt Greta ook welke lessen er getrokken kunnen worden uit de internationale reactie op de pandemie. Ze ontmoet de Duitse bondskanselier Angela Merkel, aan wie ze vraagt om snellere actie bij de bestrijding van de klimaatverandering. Daarmee sluit ze een cruciaal jaar af en keert ze weer terug naar school

'Greta Thunberg: A Year to Change the World', donderdag 2, 9 en 16 september om 22.35 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers