'How To Be Young': over strijd en veerkracht van jongeren in de 21ste eeuw

donderdag 14 oktober 2021
Foto: © KRO-NCRV 2021

In de nieuwe KRO-NCRV serie 'How To Be Young' schetst Margriet van der Linden de vaak schokkende en ontroerende leefwereld van Europese jongeren.

We leven in een tijdperk dat bol staat van zorgen: polarisatie, politieke instabiliteit en onderdrukking. Wat doen Turkse jonge vrouwen als ze aangerand, verkracht of beschoten zijn? Hoe is het met de enorme groep Wit Russische studenten in Litouwen, die het geweld van dictator Lukashenko zijn ontvlucht? Wat bezielt de duizenden Marokkaanse jongens die ieder jaar illegaal de grens met Spanje oversteken en op wie nauwelijks iemand zit te wachten? En hoe gaat het met de Hongaarse jongeren, die te maken hebben met een leider die langzaam maar zeker de democratie overboord gooit?


Dit zijn de actuele vragen die aan bod komen in KRO-NCRV’s 'How To Be Young', de nieuwe documentaire-serie van Margriet van der Linden. Na 'How To Be Gay' en 'How To Be A Man' staat ze met 'How To Be Young' midden in de grote thema’s waar jongeren mee te maken hebben. Thema’s die zich door de COVID-pandemie nog scherper aftekenen. Margriet ontmoet in vijf landen, Turkije, Litouwen, Hongarije, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, jonge inwoners, die haar meenemen in hun dromen, hun angsten en hun strijd. Met als rode draad in alle verhalen het zoeken naar een uitweg.

Margriet van der Linden: 'Deze jongeren hebben stuk voor stuk de energie en hoop dat het leven ondanks alles beter wordt. Het meest dankbaar ben ik de jongeren voor het lef mij hun verhalen te vertellen en ons toeschouwer te laten zijn van vaak de donkere kanten in hun bestaan. Ik ben er onder de indruk van dat ze dat hebben gedaan en dat ze hun hoop levend weten te houden.'

'How To Be Young' is een productie van Human Factor TV.

'How To Be Young', vanaf vrijdag 15 oktober om 22.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers