Huub Stapel en Martin Hendriksma volgen de Nederlandse kust

dinsdag 16 augustus 2022
Foto: © Omroep MAX 2022

Presentator Huub Stapel en schrijver Martin Hendriksma onderzoeken in het MAX-programma 'Langs de Kust' welke rol de Nederlandse kust speelt in ons leven en ze ontmoeten mensen die aan deze eeuwige vloedlijn wonen.

In navolging van de series 'Langs de Rijn' en 'Langs de Maas' volgen de mannen de kust van het Zwin in Zeeland tot aan de Eemsmonding in Noord-Groningen.


In vijf afleveringen bezoeken Huub en Martin de vijf provincies aan de kust. Stelselmatig hebben we haar naar onze hand gezet, maar onze kust is meer dan een zeewering. Ze is ook de plek van heroïsche verhalen, tradities en vertier. Dé plek om te flaneren, ijsjes te eten en de zon op te zoeken.

Huub Stapel: 'Zeventien jaar was ik, toen ik voor het eerst de zee zag. We gingen wadlopen met de middelbare school. Ik ben nooit een grote zwemmer geweest, ik ga het water in om af te koelen. De zee is fascinerend, we hebben iets met de zee. Er zijn grootse meeslepende dingen gebeurd.'

De Zeeuwse kust
De eerste aflevering start in het Verdronken Land van Saeftinge, in Zeeland. Huub en Martin struinen door dit wonderbaarlijke gebied: een wirwar aan slikken, schorren en kreken. Het grootste brakwatergebied van Europa. Hier verdronken dorpen en vonden enorme veldslagen plaats met als inzet: de machtige Schelde.

Ook ontmoeten ze de achter-achter-…-achter-kleinzoon (maal tien) van Michiel de Ruyter en heeft Huub een indrukwekkende ontmoeting met de negentigjarige Kees Pouwelse. Als kind was hij getuige van de verschillende geallieerde bombardementen op zijn kustdorp. Hierbij verloor hij zijn huis en enkele familieleden.

'Langs de Kust', vanaf zaterdag 27 augustus om 20.35 uur bij MAX op NPO 2.

DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers