'Ik Ben Onzichtbaar' vanaf zondag te zien op NPO Zapp

zaterdag 27 april 2024

De poppenkast van Marian Drukker, de kinderviool van Alida van Strien, het tafelvoetbalspel van Nico Kroesen… deze voorwerpen waren van Joodse kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun kostbare spullen in bewaring achterlieten bij anderen, voordat ze moesten onderduiken of werden afgevoerd.

In het jeugdprogramma 'Ik Ben Onzichtbaar' wordt via deze voorwerpen hun verhaal verteld.


Ongeveer 20.000 Joodse kinderen uit Nederland zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord. Slechts 4 tot 5 duizend overleefden. Bij het jeugdprogramma 'Ik Ben Onzichtbaar' zijn voorwerpen de tastbare aanleiding om het verhaal te vertellen van het Joodse kind dat ermee verbonden is.

In een studiosetting zijn de bijna honderd jaar oude voorwerpen te zien: een kinderviool, een bloesje, een tafelvoetbalspel, poppenjurkje, riem of poppenhuis. Kinderen mogen ernaar kijken, de spullen aanraken en er vragen over stellen. Ze horen wat er is gebeurd met de Joodse kinderen van wie die voorwerpen waren. Die gebeurtenissen worden verbeeld door middel van stop motion animatie.

De makers
'Ik Ben Onzichtbaar' is gemaakt door Astrid Sy, presentator 'Andere Tijden', historicus en kinderboekenschrijver, en Mascha Halberstad, regisseur en animator van o.a. de stop motion speelfilm Knor en Vos en Haas.

Astrid: 'Normaal gesproken liggen deze voorwerpen in een museum achter glas. Nu mochten kinderen van nu voorwerpen aanraken van kinderen van toen, dat brengt het verleden opeens dichtbij. Heel bijzonder. De stop motion animaties raken aan de fantasie en verbeeldingskracht van kinderen. Zo kijken we door hun ogen naar wat er hier is gebeurd in Nederland, met hun leeftijdsgenoten, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kinderen zijn nooit schuldig aan oorlog en genocide, maar daar wel altijd het slachtoffer van.'

'Ik Ben Onzichtbaar', zondag 28 april om 19.20 uur en op zondag 4 mei om 18.40 uur op NPO Zapp.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

In 'Vandaag Inside Oranje' geven Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp hun kijk op het EK en de actualiteit. Met wisselende, terugkerende gasten aan tafel en aan de bar, blikt het trio terug op de EK-wedstrijden en bespreekt het zaken die Nederland die dag bezighouden.

'Vandaag Inside Oranje', om 22.55 uur op SBS6.

Dossiers