'Inside Offside': internationale serie over de andere kant van voetbal

zaterdag 29 oktober 2022

Terwijl het WK in Qatar nadert, warmen finalisten en voetbalfans zich op. Het scherm zal weer overlopen van passies en emoties. De rol van voetbal is echter veel groter dan het spel rond de bal.

Voetbal kan levens maken en breken, uitersten overbruggen en kansen creëren die onmogelijk leken.


Europese publieke omroepen werken samen om ontroerende, inspirerende en fascinerende films te maken: de EBU-documentaire-collectie 'Inside Offside'. Zes verhalen over voetbal als metafoor voor de moderne veranderende samenleving en hoe mensen met een ideaal door voetbal het verschil kunnen maken.

Zes minuten roem
Voor Nederland (NTR) maakte de prijswinnende regisseur Meral Uslu een film met en over oud-profvoetballer Harvey Esajas. Twee keerpunten in zijn leven waren zijn debuut voor AC Milan en zijn bekering tot de islam. Allebei gebeurtenissen die nauw verbonden zijn met zijn vriend Clarence Seedorf . Maandenlang werd Esajas door Uslu gevolgd. Over zijn verleden en zijn toekomst. Over hoe voetbal nog steeds van belang is in zijn leven en hoe hij de route naar geluk vond.

Qatar verwoestte ons
De tweede aflevering speelt zich af in een dorp in Bangladesh waar veel mensen zijn gerekruteerd om te werken aan de bouw van de voetbalstadions in Qatar. We komen terecht bij een familie die daarbij hun enige zoon heeft verloren. De andere bijdragen komen uit Kroatië, Montenegro, Tsjechië en Portugal en gaan over uiteenlopende onderwerpen zoals meisjes die moeten strijden om te mogen voetballen,  voetbal als kans om armoede en vooroordelen te ontvluchten en hoe voetbal kan helpen bij integratie.

Aflevering 1 (30 oktober): Nederland: Zes minuten roem
Aflevering 2 (6 november): Bangladesh: Qatar verwoestte ons
Aflevering 3 (13 november): Kroatië: De test
Aflevering 4 (20 november): Montenegro: De voorhoede
Aflevering 5 (27 november) Tsjechië: Een man van de straat
Aflevering 6 (4 december) Portugal: Het buitenlandse spelers project

'Inside Offside': zesdelige serie over de maatschappelijke invloed van voetbal, zondag 30 oktober t/m 4 december om 16.25 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers