John van den Heuvel duikt in schimmige wereld van illegale wapens

dinsdag 9 augustus 2022

Liquidaties op straat. Bendes die elkaar op klaarlichte dag beschieten. Onschuldige omstanders die getroffen worden. In Nederland vinden iedere dag twee schietincidenten plaats en steeds vaker grijpen vaak jonge criminelen naar vuurwapens.

De politie spreekt van een alarmerende ontwikkeling. Waar komen deze wapens vandaan en hoe makkelijk is het om een illegaal wapen in Nederland te bemachtigen? In de driedelige Videoland Original 'John van den Heuvel in de Wapenhandel' duikt journalist John van den Heuvel in de schimmige wereld van de illegale wapens in binnen- en buitenland. Wapens die soms al voor een paar honderd euro te koop worden aangeboden op Telegram en waarmee zijn collega Peter R. De Vries is vermoord.


'Het gemak waarmee dodelijke wapens worden gekocht en gebruikt is onthutsend', aldus Van den Heuvel. 'In videoclips van bekende rappers wordt vuurwapengebruik zelfs verheerlijkt. De huidige regels op het gebied van wapens zijn niet meer van deze tijd.'

In zijn driedelige serie laat John zien hoe makkelijk het is om aan een wapen te komen en waar ze vandaan komen. Zo gaat hij onder andere naar een illegale werkplaats in Bulgarije om met eigen ogen te zien hoe eenvoudig het is om gasalarmpistolen om te bouwen tot echte vuurwapens. Ook gaat hij naar Slowakije, dat tot voor kort bekend stond als 'het wapenwalhalla'. Onder meer de moordcommando's van Ridouan Taghi en de schutters van de aanslagen in Parijs in 2015 haalden daar hun, wederom omgebouwde, wapens. Lukt het John ook om daar een wapen te bemachtigen? Daarnaast duikt John in de wereld van chatdienst Telegram, ook wel de 'wapensupermarkt' genoemd. Ook spreekt hij met de politie, die zich ernstig zorgen maakt om illegale wapens die middels 3D-printers worden gefabriceerd.

'John van den Heuvel in de Wapenhandel' wordt geproduceerd door Act of Crime en is vanaf 10 augustus in zijn geheel te zien bij Videoland. De serie zal naast andere programma’s van John van den Heuvel te zien zijn, waaronder 'De Jacht op de Mocro Maffia', 'Moorddosier Holleeder', 'Narcostaat NL' en 'Motorbendes Onder Vuur'.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Musical Awards Gala 2024' (AVROTROS)

Naast de feestelijke uitreiking van de awards, krijgen we ook een voorproefje van musicals die nu en komend seizoen in de Nederlandse theaters te zien zijn. Niet alleen de bekende musicals, maar ook nieuwe musicals passeren de revue. Van het betoverende 'Frozen de musical' tot het epische drama '40-45, de musical'.

'Musical Awards Gala 2024', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers