Kan één vrouw multionational Shell ter verantwoording roepen?

zondag 11 februari 2024

Kan een multinational ter verantwoording worden geroepen? Esther Kiobels echtgenoot Barinem werd in 1995 in Nigeria geëxecuteerd, na protesten van milieuactivisten tegen vervuiling door oliewinning van Shell in Ogoniland (Nigeria).

Bijna 25 jaar later sleept Esther multinational Shell voor de Nederlandse rechter. Kiobel: 'Ik houd Shell verantwoordelijk voor de dood van mijn man.' In de EO-documentaire 'Esther & de Wet, de zaak tegen Shell' volgt regisseur Tatiana Scheltema Kiobel in haar zoektocht naar gerechtigheid.


In de jaren '90 kwam het Ogoni-volk in de olierijke Nigerdelta in opstand tegen Shells activiteiten daar. De oliewinning leverde Shell enorme winsten op, terwijl de landbouwgronden en viswateren van de lokale bevolking ernstig werden vervuild.

Schijnproces met dood als gevolg
Door de aanhoudende protesten trok Shell zich terug uit Ogoniland. Vervolgens werden de leiders van de protestbeweging opgepakt en beschuldigd van moord. Barinem Kiobel, de echtgenoot van Esther, was een van de negen mannen die in 1995 door het Nigeriaanse militaire regime werden geëxecuteerd. Dit gebeurde na een proces vol onrechtmatigheden waarin Shell een dubieuze rol speelde.

Esther is ervan overtuigd dat Shell een grotere rol speelde bij dit proces dan het bedrijf ooit heeft willen toegeven. Volgens haar heeft Shell het Nigeriaanse regime destijds aangespoord om haar echtgenoot Barinem, samen met de milieuactivisten, te arresteren. Maar kan ze dat bewijzen?

Een vrouw tegen een multinational
EOdocs-hoofdredacteur Margit Balogh: 'Deze krachtige documentaire vertelt het verhaal van de strijd van één vrouw tegen een machtige multinational. Ze vecht tegen het onrecht dat haar persoonlijk is aangedaan, maar ze vecht ook voor de erkenning van slachtoffers van mensenrechtenschendingen door multinationals wereldwijd.'

Nederlands recht
In de EOdoc 'Esther & de Wet, de zaak tegen Shell' wordt Esther gevolgd vanuit Dallas naar Nigeria. Ze probeert getuigen te mobiliseren om haar te helpen bij haar rechtszaak tegen Shell in Nederland. In de rechtszaal in Den Haag wordt Esther bijgestaan door een toegewijd team van advocaten onder leiding van Channa Samkalden.

EOdoc 'Esther & de Wet, de zaak tegen Shell', maandag 12 februari om 22.20 uur op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Keuringsdienst van Waarde' (KRO-NCRV)

Alle eendjes heerlijk warm in het ijskoude water: de mens keek ernaar en wilde dat ook. En dus namen we hun dons en stopten het in onze jassen en dekbedden. Lang bleek dat niet bepaald diervriendelijk te gaan. Er waren verhalen over levende pluk en dwangvoeding bij eenden en ganzen. Maar koop nú iets met dons en je krijgt er gratis een stapeltje beloftes bij. 'Verantwoord' staat erop. Eerlijk en zelfs diervriendelijk. Maar hoe komen ze eigenlijk aan verantwoord, diervriendelijk dons? 'De Keuringsdienst' kleedt zich extra warm en komt erachter dat een eend eigenlijk nog een kuiken is als-ie koud gemaakt wordt.

'Keuringsdienst van Waarde', om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Dossiers