Kent het beroemdste dagboek ter wereld geheimen?

zondag 28 april 2024

'Het dagboek van Anne Frank is ruim 80 jaar oud; maar hoe is het eraan toe? In 'Dichter bij Anne Frank' loop ik mee met een onderzoek naar het behoud van de geschriften van Anne.'

'Ik leerde niet alleen haar dagboeken beter kennen maar ook Anne zelf; als schrijver en als mens', zo vertelt Hila.


Het is één van de beroemdste boeken ter wereld. Het Achterhuis van Anne Frank, het verhaal van een Joods meisje in oorlogstijd dat nog altijd actueel en belangrijk is. Van de fragiele manuscripten, die aan de basis stonden van Het Achterhuis, zijn onlangs door het Anne Frank Fonds, hoogwaardige gedigitaliseerde kopieën gemaakt. Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies, beheerder van de dagboeken namens de Nederlandse staat, heeft tegelijkertijd materiaal-technisch onderzoek laten doen door het NICAS. Om daarmee de kennis over de dagboeken te vergroten en bij te dragen aan het behoud en de betekenis ervan. Hila Noorzai neemt in de vierdelige serie Dichter bij Anne Frank de kijker mee tijdens dit onderzoeksproces en duikt in de wereld van Anne, haar werkwijze als schrijver, haar onderduik en de stad Amsterdam in oorlogstijd. En brengt ons dichter bij Anne Frank.

Anne’s dagboek bestaat uit meerdere documenten. Haar drie dagboeken, het verhaaltjesboek, het mooie zinnenboek en de losse vellen zijn allemaal vanuit materiaal-technisch, kunsthistorisch en literair oogpunt onderzocht. Wat staat er geschreven in de doorgekraste passages? Heeft Anne dat zelf gedaan of is dat later gedaan? Wat kan onderzoek naar de inkt die is gebruikt hierover zeggen? Hoe is het gesteld met de lijm waarmee vele plaatjes, foto’s en brieven in het dagboek zijn geplakt? De onderzoeken brengen hopelijk veel informatie naar boven en daarmee de antwoorden op deze vragen dichterbij.

'Het was een intensief project dat veel indruk op mij heeft gemaakt. Niet alleen doordat ik unieke dingen te zien kreeg zoals het laatste fotoalbum van de familie Frank, maar ook omdat ik letterlijk dichtbij Anne kwam door de ontmoeting in Londen met haar latere stiefzus', vertelt Hila.

Vanuit de teksten uit het boek stapt Hila in de wereld van Anne. Zo bezoekt ze het ouderlijk huis van de familie Frank en natuurlijk het Achterhuis. Wat voor meisje was Anne volgens de verhalen van mensen die haar gekend hebben? Wat maakt Anne als jonge schrijfster zo bijzonder? Tijdens een bijzondere ontmoeting vertelt Eva Schloss, de stiefdochter van Anne's vader, Otto Frank, Hila meer over zijn intense verdriet na de oorlog.

'De laatste maanden was Anne intensief bezig met het verbeteren van haar schrijverschap. Ze schreef alles minutieus op waaronder de relatie met haar moeder. Ze inspireerde me om mijn eigen leven ook meer vast te leggen, op te schrijven. Zoals mijn familiegeschiedenis. In zekere zin hebben de maanden, dat ik dichter bij Anne kwam, er ook voor gezorgd dat ik dichter bij mezelf kwam. Wat me vooral opviel tijdens dit onderzoek was, hoe gepassioneerd Anne als 15-jarig meisje al bezig was met haar vak. Dat ze ondanks dat ze in het Achterhuis maar flarden meekreeg van de buitenwereld, haar dromen niet opgaf', aldus nog Hila.

'Dichter bij Anne Frank', maandag 29 april om 21.55 uur, dinsdag 30 april om 22.15 uur, woensdag 1 mei om 22.15 uur en donderdag 2 mei om 22.10 uur bij AVROTROS op NPO 3.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

In 'Vandaag Inside Oranje' geven Wilfred Genee, Johan Derksen en Renť van der Gijp hun kijk op het EK en de actualiteit. Met wisselende, terugkerende gasten aan tafel en aan de bar, blikt het trio terug op de EK-wedstrijden en bespreekt het zaken die Nederland die dag bezighouden.

'Vandaag Inside Oranje', om 22.55 uur op SBS6.

Dossiers