Kristel Verbeke helpt Vlaamse gezinnen hun budget op orde te krijgen in VRT-programma 'Geld Gezocht'

dinsdag 3 oktober 2023
Foto: VRT 1 - © VRT 2023

Vanaf woensdag 4 oktober dompelt Kristel Verbeke zich met haar collega Kamal Kharmach onder in de geldzaken van zes gezinnen in het gloednieuwe Vlaamse tv-programma 'Geld Gezocht'.

Het leven wordt alsmaar duurder, dat voelen we allemaal. Een volle winkelwagen kost meer, de prijzen van telecom gaan omhoog, om over energie nog maar te zwijgen. Iedereen moet meer moeite doen om zijn budget te laten kloppen.


In 'Geld Gezocht' helpen Kristel en Kamal gezinnen om financieel orde op zaken te stellen en om hun dromen toch te realiseren. Daarvoor zetten ze alle middelen in: ze vragen volledig inzicht in alle financiële documenten, in inkomsten en uitgaven. En ze gaan in het huis van elk gezin op zoek naar de verloren euro’s die het verschil kunnen maken. Camera’s in huis registreren de gewoonten van elk gezin, om precies te achterhalen waar elke cent naartoe gaat. Zo willen Kristel en Kamal de gezinnen helpen om zicht te krijgen op hun uitgaven en samen te bedenken hoe ze beter kunnen sparen voor hun grote droom.

Kristel: 'We zijn op zoek gegaan naar geld bij mensen met een doorsnee inkomen, die het toch financieel moeilijk hadden. Een huis verbouwen, je kind laten studeren of eindelijk eens met je gezin op vakantie kunnen… dat kost geld. Om te helpen, moesten we het nooit ver zoeken. Want meestal lekt er geld naar maandelijks terugkerende kosten of naar alledaagse dingen als boodschappen. Bewust omgaan met geld en leren budgetteren is dan de kunst.'

Van hun meest kwetsbare kant
In het tv-programma 'Zorgen Voor Mama' ondersteunde Kristel moeders die in armoede leven. Kamal, econoom van opleiding, presenteerde eerder Andermans zaken, waarin hij bedrijven in moeilijkheden van financieel advies voorzag. Nu helpen ze samen gezinnen met hun geldzaken.

Kristel keert de huizen van de deelnemers binnenstebuiten, trekt alle kasten open en doorzoekt de zolder. Want wat ze vindt, zegt veel over wie er woont en hoe ze hun geld uitgeven. Kristel probeert goede gewoontes aan te leren om te besparen. Vaak eenvoudige aanpassingen die een groot verschil maken. Kamal doorzoekt alle papieren van de gezinnen en brengt alle uitgaven in kaart. Waar gaat te veel geld naartoe? Wat doen ze al goed? En hoeveel mag je als gezin uitgeven om financieel gezond te blijven? Hij rekent het allemaal uit. Samen brengen ze elk gezin financieel helemaal in kaart.

Elke aflevering focust op een gezin die elk hun eigen reden hebben om hun zaken op orde te krijgen: de studie van een kind, meer ruimte voor ontspannen of het kunnen betalen van ziekenhuisrekeningen.

De presentatoren
Kristel Verbeke (1975) is bij het grote publiek bekend als één van de drie zangeressen van de oorspronkelijke K3. Sinds enkele jaren zet Kristel zich in om armoede bespreekbaar te maken. In het programma 'Zorgen Voor Mama' sprak ze met moeders die laten zien en voelen wat het betekent om in armoede te leven. Het eerste seizoen werd genomineerd voor de prestigueze Prix Europa.

Kamal Kharmach (1991) is econoom van opleiding en comedian en presentator van beroep. Met verschillende zaalshows tourde hij al door het land. Op televisie is hij te zien als presentator van het programma 'Andermans Zaken'. Een realityreeks waarin Kamal ​ een oplossing zoekt voor verschillende ondernemers die in het rood staan.

'​Geld Gezocht' is vanaf donderdag 4 oktober elke woensdag om 20.45 uur te zien op VRT 1. ​ Deze zender is in Nederland te zien via Ziggo-kanaal 51 en op KPN-kanaal 29.

Persbericht Talking Birds/VRT 1
https://www.vrt.be/vrtmax/
Meer artikels over VRT 1

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Verward' (BNNVARA)

Jessica spreekt de 22-jarige Isabella. Haar moeder lijdt aan schizofrenie en gedraagt zich steeds wantrouwiger. De woede richt zich vooral op de vader van Isabella. Op een dag, als Isabella niet thuis is, slaat moeder haar echtgenoot dood. Op de crisisdienst geeft psychiater Niels Mulder een inkijk in de keuzes die hij en zijn collega's maken. Hoe lastig dit is, blijkt wanneer de politie melding doet van een ernstig verwarde en vervuilde man die de buurt mogelijk in gevaar brengt. De 30-jarige Demi is gediagnosticeerd met schizofrenie en hoort dagelijks meerdere dwingende stemmen in haar hoofd.

'Verward', om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers