KRO-NCRV biedt 30 jaar na dato een unieke inkijk in de Bijlmerramp

donderdag 7 juli 2022

Dinsdag 4 oktober 2022 is het precies dertig jaar geleden dat een El-Al vliegtuig zich in twee Bijlmerflats boorde. Een van de meest controversiŽle vliegtuigrampen van de twintigste eeuw.

Een ramp met grote impact en een jarenlange nasleep van verdriet, frustratie en ongehoorde bewoners. KRO-NCRV presenteert een dramaserie, een documentaire, een podcast en een digitale reconstructie. Deze vertelvormen staan stil bij de verhalen van Bijlmerbewoners en direct betrokkenen en belichten de ramp vanuit verschillende kanten, inclusief een koppeling naar vandaag de dag. Want wat hebben we eigenlijk geleerd? De verschillende vertelvormen van 'Rampvlucht' zijn vanaf donderdag 29 september te zien en te beluisteren bij KRO-NCRV op NPO Plus, NPO 1 en NPO 2 en via de bekende podcastkanalen.


De vliegtuigramp in de Amsterdamse woonwijk Bijlmermeer, waarbij 43 mensen omkwamen, staat bij velen in het geheugen gegrift. Wat zat er eigenlijk in het vliegtuig? Wie waren de mannen in de witte pakken? En waarom hadden bewoners en hulpverleners gezondheidsklachten? Met de verschillende vertelvormen van 'Rampvlucht' brengt KRO-NCRV de onbeantwoorde vragen opnieuw in kaart.

Directievoorzitter KRO-NCRV Peter Kuipers: 'De vliegtuigramp in de Bijlmer kende een tragische nasleep waarbij burgers niet werden gehoord en niet voldoende aan waarheidsvinding werd gedaan. Met de verschillende vertelvormen van 'Rampvlucht' willen we het belang van goede onderzoeksjournalistiek aantonen in situaties die alle burgers aan gaan. De politieke thema’s van toen en de journalistieke strijd om de waarheid naar boven te halen, zijn nog altijd aan de orde van de dag. Zijn er genoeg lessen getrokken en hoe zou de overheid moeten reageren op dit soort rampen waarbij de burger in de knel komt?'

Dramaserie 'Rampvlucht'
De dramaserie 'Rampvlucht' is een gedramatiseerde interpretatie van de werkelijkheid en is een vijfdelige complotthriller waarin een dierenarts uit de Bijlmer en twee journalisten op zoek gaan naar de waarheid rondom alle mysterieuze gebeurtenissen van de vliegtuigramp. Zij belanden vervolgens in een zes jaar durend gevecht met de luchtvaartwereld, de geheime diensten en de overheid. De cast wordt binnenkort bekend gemaakt.
Vanaf donderdag 29 september dagelijks om 20.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1 of vooruit te kijken op NPO Plus. De slotaflevering wordt uitgezonden op dinsdag 4 oktober, exact 30 jaar na de ramp.

'Rampvlucht', de documentaire

Wat hebben we geleerd?
In de documentaire 'Rampvlucht' staat de parlementaire enquête centraal en komt aan bod welke lessen er zijn geleerd voor de toekomst. Een verhaal vanuit verschillende betrokkenen over feiten, wantrouwen en de relatie tussen de overheid en burger. Met veel archiefbeelden en actuele beelden uit de Bijlmer.

Rond 4 oktober bij KRO-NCRV op NPO 2 en vanaf donderdag 29 september vooruit te zien op NPO Plus.

'Rampvlucht', de podcast

Op zoek naar de waarheid
In de podcast 'Rampvlucht' wordt dertig jaar na de Bijlmervliegtuigramp de journalistieke zoektocht gereconstrueerd van de in mysterie gehulde vliegtuigramp. Voor het eerst gingen rivaliserende onderzoeksjournalisten in het diepste geheim samenwerken. Deze journalisten brachten de wegkijkende overheid en hun systemisch falen aan het daglicht. De politieke thema’s van toen, en de strijd om de waarheid naar boven te halen, zijn nog altijd aan de orde van de dag.

Vanaf donderdag 29 september beschikbaar via de bekende podcastkanalen en op rampvlucht.kro-ncrv.nl.

'Rampvlucht', een digitale reconstructie

Wat is er gebeurd?
In een 3D-beleving volgt de gebruiker hetzelfde pad als dat van de journalisten in de jaren '90 en komt voor dezelfde vragen te staan. Wie waren de mannen in witte pakken die ooggetuigen die bewuste avond zagen? Wat werd er in het vliegtuig vervoerd? Waarom werden mensen en dieren na de ramp ziek? Door de oorspronkelijke 'Hangar 8' te betreden, zoekt de gebruiker tussen de wrakstukken naar bewijsmateriaal, krantenartikelen en audio-, video- en archiefmateriaal.

Vanaf donderdag 29 september beschikbaar op rampvlucht.kro-ncrv.nl.

DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'B&B Vol Liefde' (RTL 4)

Iris geeft haar logee Renť een tweede kans en die pakt de hobbygoochelaar met beide handen aan. In het Catalaanse landschap opent Albert de deuren tot zijn kasteel, en zo krijgt Marijke zijn pronkstuk te zien. In Zuid-Afrika wordt er flink geflirt, maar komt er ook een nieuwe man bij om Mirjam te veroveren. En we maken kennis met Arno, de laatste B&B-eigenaar die op zoek gaat naar zijn droomman.

'B&B Vol Liefde', om 20.35 uur op RTL 4.

Dossiers