KRO-NCRV komt met vierdelige 'BinnensteBuiten' special: Nederland, Waterland, Vogelland

dinsdag 2 april 2024

Van jagende zeearenden tot zwarte ibissen en van broedende visarenden tot mysterieuze moerasbewoners. Ze komen allemaal aan bod in de 'BinnensteBuiten' special: Nederland, Waterland, Vogelland met Arjan Dwarshuis.

In een vierdelige reeks neemt de bekende natuurgids en vogelexpert je mee op vogelsafari in eigen land naar natuurgebieden zoals de Zouweboezem, de Loosdrechtse Plassen, de Eempolder en het eiland Texel. Arjan laat op bevlogen wijze zien dat deze waterrijke natuurgebieden van levensbelang zijn voor miljoenen vogels. Een indrukwekkende natuurserie met meer dan honderd unieke vogelsoorten, in elk seizoen spectaculair en filmisch in beeld gebracht. Het eerste deel staat in het teken van de lente en is op woensdag 3 april te zien bij KRO-NCRV op NPO 2. De andere drie delen volgen op 22 mei, 2 oktober en 11 december.


Arjan Dwarshuis
Arjan Dwarshuis is al sinds zijn jeugd gefascineerd door vogels en is inmiddels al jaren werkzaam als beroepsvogelaar. In 2016 verbrak hij een wereldrecord door in één jaar tijd 6.852 verschillende vogelsoorten waar te nemen. In de 'BinnensteBuiten' specials van KRO-NCRV bezoekt Arjan belangrijke waterrijke natuurgebieden en gaat hij in gesprek met boswachters, ecologen en onderzoekers over het belang van bescherming van onze kwetsbare ecosystemen. Ook gaat de vogelexpert op zoek naar oplossingen om de achteruitgang van biodiversiteit te stoppen en deelt hij de succesverhalen tot nu toe.

Knooppunt van ‘vogel-snelwegen’
Nederland is als uniek deltagebied van groot belang voor veel Europese trekvogels en ligt op een knooppunt van ‘vogel-snelwegen’. De belangrijkste migratie-routes uit Siberië, Scandinavië, Groenland en de Britse eilanden komen in Nederland samen en vormen de Oost-Atlantische trekroute die jaarlijks door miljarden vogels wordt gebruikt. Door onder andere klimaatverandering, verstedelijking en overbevissing worden veel Europese vogelsoorten in hun voortbestaan bedreigt. Als er niets gebeurt om de achteruitgang te stoppen zullen veel soorten vogels niet meer in ons land te bewonderen zijn of zelfs uitsterven. KRO-NCRV wil met deze serie bijdragen aan een groter draagvlak voor natuurherstel en bescherming in Nederland.

De vierdelige serie is gemaakt door Visual Noise in samenwerking met KRO-NCRV.

'BinnensteBuiten special: Nederland, Waterland, Vogelland', vanaf woensdag 3 april om 19.05 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers