KRO-NCRV kruipt 'In Het Brein Van De Bedrieger'

dinsdag 5 juli 2022

Wat maakt meesteroplichters zo succesvol in wat ze doen? Hoe kan het dat ze de zwaktes van hun slachtoffers zo virtuoos bespelen? Is het een gave? Een extra zintuig? Pure overtuigingskracht? Wat het ook is, we zijn gefascineerd door oplichters.

We bewonderen hun brutaliteit, hun geslepen trucjes, de behendigheid waarmee ze hun ontmaskering steeds een stap voor blijven. Totdat we zelf slachtoffer worden. In de 6-delige serie 'In Het Brein Van De Bedrieger' worden zes succesvolle internationale meesteroplichters grondig ontleed door een team van experts. Wat zien we, als we een kijkje nemen in het brein van de bedrieger?


We denken allemaal dat het ons niet zal overkomen, dat wij niet zo dom zijn om erin te trappen. Maar de meesteroplichters uit de serie hebben een neus voor onze zwakke plekken. Ze spelen het spel uiterst geraffineerd. Onze verlangens blijken steeds weer onze valkuil. We willen het zo graag geloven. Onze wens om erbij te horen, een beter leven te leiden, is sterker dan ons gezonde verstand. We wéten dat het aanbod te mooi is om waar te zijn, en toch vallen we ervoor.

We kennen allemaal de meest spraakmakende witteboordencriminelen. Bernie Madoff, Jordan ‘Wolf of Wall Street’ Belfort, Charles Ponzi, de man die zijn naam gaf aan een vorm van zwendel die steeds opnieuw opduikt. Maar zij vormen slechts het topje van de ijsberg. Oplichters laten jaarlijks een spoor van vernieling achter in de financiële sector, ziekenfondsen, pensioenfondsen. Hun slachtoffers zijn niet alleen goedgelovige bejaarden, maar ook banken, experts, toezichthouders. Kunnen we iets leren van deze zaken? Kunnen we nieuwe slachtoffers voorkomen door te begrijpen hoe meester-oplichters te werk gaan?

'In Het Brein Van De Bedrieger' gaat op expeditie in het brein van een aantal van de grootste en meest succesvolle meesteroplichters uit de recente geschiedenis. Met de hulp van forensisch psycholoog Kerry Daynes, neurowetenschapper Moran Cerf en gedragsdeskundige Mark Frank, laat de serie je kennismaken met de persoon achter het masker, de mensen die er hun beroep van hebben gemaakt ons op te lichten. Welke eigenschappen zorgen ervoor dat ze jarenlang wegkomen met hun bedrog en wat voor persoon komt er aan de oppervlakte als we doordringen tot de kern? Wat zien we, als we een kijkje nemen in het brein van de bedrieger?

'In Het Brein Van De Bedrieger' is geregisseerd door Daniël Nogueira, Flynn von Kleist en Robert Oey, geproduceerd door Topkapi Nonfiction in co-productie met KRO-NCRV en Autentic GmbH. Deze serie is tot stand gekomen met een bijdrage van de Netherlands Film Production Incentive.

Aflevering 1: Matthew Cox (1/6)
Matthew Cox is een voormalige hypotheekbemiddelaar uit Florida (VS) die op basis van jarenlange identiteitsfraude miljoenen dollars verwierf en uiteindelijk veroordeeld werd tot 26 jaar gevangenisstraf. Hij arriveert bij Het instituut als de ‘buitengewone’ oplichter: eigenwijs en zeer zelfbewust. ‘Hallo, mijn naam is Matthew Cox en ik ben een oplichter. En als mensen me vragen of ik me daar rot over voel, zeg ik nee, want ik ben een psychopaat.’ Meer dan enige andere oplichter legt Cox tot in de kleinste details uit hoe hij documenten vervalste en mensen en banken zoals de Bank of America oplichtte met enorme bedragen. Maar Cox' schijnbare eerlijkheid heeft een bijbedoeling: Cox verbergt zijn motieven. Pas wanneer forensisch psycholoog Kerry Daynes, gedragsexpert Mark Frank en neurowetenschapper Moran Cerf de gemakkelijke verklaring dat Cox een psychopaat is terzijde schuiven en dieper in Cox’ brein graven, ontdekken ze uiteindelijk de echte motieven achter zijn oplichtersgedrag.

Regie: Robert Oey

'In het Brein van de Bedrieger', vanaf woensdag 6 juli om 22.08 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Het leven van Jelmer (21) wordt geportretteerd. Hij raakte onder invloed van xtc oververhit op het Amsterdam Dance Event. Samen met familie en vrienden blikken we terug op zijn bijzondere leven.

'Van de Wereld', om 21.20 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers