Leo Fijen presenteert zijn laatste Geloofsgesprek

zaterdag 24 februari 2024

Na ruim 14 jaar en 700 gesprekken voert Leo Fijen aanstaande zondag zijn laatste Geloofsgesprek. Het KRO-NCRV-gezicht presenteerde sinds januari 2010 het bekende zondagochtendprogramma waarin katholieken openhartig over hun geloof spreken.

Het zondagmorgengesprek dient als context voor de aansluitend uit te zenden Eucharistieviering. Fijen voert komende zondag een afsluitend gesprek met voormalig bisschop Wiertz, die als mediabisschop nauw betrokken was bij de totstandkoming van dit wekelijkse interviewprogramma. Per maart 2024 zullen drie nieuwe gezichten de presentatie van het Geloofsgesprek van Fijen overnemen.


Leo Fijen: 'In 2010 heb ik samen met de toenmalige mediabisschop Wiertz het initiatief genomen om de viering elke week uit te zenden. En om Christus thuis voor de buis te kunnen vieren moet je Hem eerst leren kennen. Dat gebeurde sindsdien in het Geloofsgesprek dat zo een gelovige inleiding vormde op de Eucharistieviering en de kijkers ook woorden aanreikte om het geloof te delen. Ik ben dankbaar voor alle gesprekken en heb me bevoorrecht gevoeld om ruim veertien jaar elke zondag het geloof te delen met de kijkers thuis'.  

Reinder van Dijk, producent Levensbeschouwing: ‘Komende zondag is een einde van een tijdperk. Leo Fijen gaf stem aan het geloof voor velen, als een vast anker op de zondagmorgen van NPO 2. Hij heeft veel katholieken de taal (of woorden) gegeven om hun geloof te uiten. Altijd dicht bij de mens en altijd vanuit het hart van de kerk. Dat het Geloofsgesprek een vaste waarde van inspiratie en bemoediging was, bleek vooral in de coronatijd. Het programma was een bron van geloof, hoop en liefde in die zware tijd. Ik wil Leo namens KRO-NCRV bedanken voor zijn inspiratie en aanstekelijke en nooit ophoudende enthousiasme om het verhaal van kerk en geloof zo zichtbaar op tv over het voetlicht te brengen.’

Cirkel rond
Het gesprek van aanstaande zondag met oud-bisschop Wiertz vanuit Maastricht maakt de cirkel van Geloofsgesprekken rond: over de noodzaak om te blijven spreken over de binnenkant van de ziel, over de inhoud van het geloof. Daar was het Fijen altijd om te doen. Leo blijft verbonden aan KRO-NCRV. Zo blijft hij zijn wekelijkse column schrijven voor KRO Magazine en ook gaat de omroep verder met hem in gesprek over mogelijke tv-projecten in de toekomst.

'Geloofsgesprek', zondag 25 februari om 9.45 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Flikken Maastricht' (AVROTROS)

Voor de deur van De Ponti wordt het stoffelijk overschot van een jongeman gevonden die op dezelfde manier is omgebracht als een eerder slachtoffer. Wolfs heeft ontdekt dat de jongen waartegen hij Nico beschermde de zoon van een beruchte Amsterdamse crimineel is. Wanneer daarna Nico verdwijnt, vermoeden Wolfs en Eva dat Nico door deze Ben Swart ontvoerd is. Ze gaan naar Amsterdam om Nico te bevrijden. Romeo en Marion krijgen te maken met een drugshandelaar die is aangevallen met een koevoet. De voornaamste verdachte is een jongen die door hem gedwongen wordt te dealen. Deze jongen blijkt echter een alibi te hebben.

'Flikken Maastricht', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers