Mariëlle Tweebeeke wint Sonja Barend Award 2022

maandag 31 oktober 2022
Foto: © BNNVARA 2021

Voor haar interview met Volodymyr Zelensky heeft Mariëlle Tweebeeke de Sonja Barend Award 2022 gewonnen. Het was de veertiende keer dat de VARAgids de vakprijs voor het beste tv-interview organiseerde.

Tweebeeke won vanwege haar 'Nieuwsuur'-interview met de Oekraïense president van 27 mei 2022. ‘Moedig, scherp, rustig en onverschrokken,’ vond freelance interviewer Nathalie Huigsloot. ‘Ik begon met weinig verwachtingen,’ geeft Angela de Jong (AD) toe. ‘Held en acteur Zelensky weet als geen ander de media te bespelen, maar Tweebeeke slaagde er wél in om door zijn masker heen te prikken.’ Ook Paul Onkenhout (de Volkskrant) noemt Tweebeeke de beste interviewer van de Nederlandse televisie. ‘Nooit bang, altijd tot de tanden bewapend. Objectief en steengoed.’ Walter van der Kooi (Groene Amsterdammer): ‘Je ziet de superieure kalmte die haar kenmerkt. De betrokkenheid in combinatie met de nodige distantie om ook kritische kanttekeningen te kunnen maken.’


Tweebeeke nam de prijs in ontvangst uit handen van Sonja Barend zelf, in de talkshow 'Khalid & Sophie'. Op nummer twee eindigde Tijs van den Brink met Antoine Bodar, op drie Maaike Schoon met de Russische ambassadeur Aleksander Sjoelgin.

Tweebeeke won ook in 2012 de Sonja Barend Award, ook toen voor een interview in 'Nieuwsuur'.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers