Meral Polat op muzikale reis in 'Turkadelica'

donderdag 9 mei 2024

Zangeres en actrice Meral Polat gaat in de vierdelige serie 'Turkadelica' op zoek naar de roots van de Turkse popmuziek: van volksdichters uit de 16e eeuw naar artiesten die op dit moment de hitlijsten aanvoeren met psychedelische rock, hiphop en Electro-pop.

In 'Turkadelica' ontmoet Meral de Nederlands-Turkse band Altin Gün, wereldwijd een popsensatie en één van Nederlands grootste muzikale exportproducten op dit moment. Ze spelen Turkse retro muziek uit de jaren zestig en zeventig: Anadolu pop. Mede dankzij Altin Gün is er sprake van een heuse revival van die muziekstroming, ook in Turkije.


Anadolu Pop ontstond uit een mix van volksmuziek, psychedelische westerse rock en zelfs een vleugje disco. De teksten waren vaak maatschappijkritisch, waardoor een aantal artiesten gevangen werden genomen, anderen kozen ervoor te vluchten. Na de staatsgreep in 1980 kwam er zelfs een verbod op deze muziek.

Meral duikt in 'Turkadelica' dieper in de ontstaansgeschiedenis van deze muziekstroming met verhalen van en over artiesten zoals o.a. Moğollar, Baris Manco, Erkin Koray, Cem Karaca en Selda Bağcan. De geschiedenis van Turkije is daarbij nooit ver weg, want in de liedjes klinkt letterlijk de tijdgeest door. Van de geest van de sixties naar de repressie van de jaren ’80, van de mix van oost en west naar het hedendaagse Turkije.

Ook bezoekt Meral concerten en feesten in Istanbul, Berlijn en Amsterdam. Naast Altın Gün ontmoet ze artiesten die nu populair zijn, zoals o.a. Gaye Su Akyol, Baba Zula, Mabel Matiz en de rappers Ezhel en Murda. Hoe klinkt hun muziek en onder welke omstandigheden werken artiesten en kunstenaars in het Turkije van nu, waar concerten en festivals regelmatig verboden worden? Hoe gaan zij om met een Turkse overheid die meeluistert en hoe behoeden zij zich voor zelfcensuur?

'Turkadelica' is vanaf vrijdag 10 mei om 21.50 uur wekelijks te zien bij de NTR op NPO 3 en vanaf 10 mei is de serie ook geheel op NPO Start te bekijken.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Oranjezomer' - Hélène Hendriks (SBS6)

Elke werkdag bespreekt Hélène Hendriks de actualiteit en de sportzomer vanuit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, de havenstad waar op 12 augustus de Tour de France voor vrouwen van start gaat. Onder andere Jack van Gelder en Rutger Castricum zijn de weekgasten, terwijl de gezellige aanschuifbar weer klaarstaat voor meer bekende gezichten.

'De Oranjezomer', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers