Met de 'Nationale viering: Vrede' sluit EO de Vredesweek af

zaterdag 24 september 2022

Op zondag 25 september zendt de EO op NPO 2 de 'Nationale Viering: Vrede' uit. In dit programma wordt stilgestaan bij de Vredesweek die door vredesorganisatie Pax georganiseerd wordt. Vier mensen voor wie vrede en vrijheid een bijzondere betekenis hebben staan in dit programma centraal.

Pasha Soloshenko is voorganger en is vanwege de oorlog in Oekraïne gevlucht uit Kiev. Hij reisde met zijn kinderen en vrouw Marina die hoogzwanger was en inmiddels is bevallen van hun derde kind. Zijn pasgeboren zoon David is letterlijk de redding van het gezin, hierdoor mochten zij het land verlaten. Het gezin woont nu in een stacaravan op een industrieterrein in Elburg. Pasha en zijn vrouw Marina kunnen niet wachten om terug te keren naar hun huis en vrienden in Kiev.


Dick Huizenga
Dick Huizenga is 85 jaar en vredesactivist van het eerste uur. Sinds ze in de jaren ‘70 betrokken raakte bij Vrouwen Tegen Kernwapens is het activistische vuur in haar aangewakkerd en nog altijd is die vlam niet gedoofd. Zo stond ze na de Russische invasie in Oekraïne 50 dagen lang elke dag voor de Russische ambassade te protesteren. Dick laat zich inspireren door de joods-christelijke traditie. Ze gelooft dat de wereld beter zou zijn als iedereen zich bewust was van de manier waarop we allemaal met elkaar zijn verbonden.

Mohamedou Ould Slahi
Mohamedou Ould Slahi uit Mauritanië zat vijftien jaar lang onterecht vast in Guantanamo Bay, waar hij leed onder zware mishandelingen. Tegenwoordig gebruikt hij zijn ervaringen en verhaal om vergevingsgezindheid en mensenrechten te propageren. Guantánamo Diary, een dagboek dat hij tijdens zijn gevangenschap schreef, werd een internationale bestseller. Het boek werd verfilmd: The Mauritanian won een Golden Globe en is inmiddels te zien op Netflix. Mohamedou verblijft sinds begin dit jaar in Groningen waar hij writer in residence is bij een interdisciplinair theater ensemble.

Jelle Zijlstra
Jelle Zijlstra is theatermaker, werkzaam bij Greenpeace, actief bij Joodse organisatie Oy Vey Acts, een van de medeoprichters van Queers4Climate en was regisseur van de serie voorstellingen Oorlog in Oost. Jelle weet zijn idealen, gevoel voor rechtvaardigheid, identiteit als joodse queer en passie voor theater en activisme naadloos met elkaar te verbinden. Vrede en verbinding vormen daarbij de rode draad.

Vredesweek
Tijdens de nationale Vredesweek, dé actieweek voor vrede van PAX, laten al meer dan 50 jaar duizenden mensen zien dat het ook anders kan. Samen met Ambassades van Vrede, scholen en studieverenigingen, kerken en moskeeën, boekhandels, bibliotheken en gemeenten zet Pax vrede op de kaart. In het hele land worden er honderden activiteiten georganiseerd: van filmavonden tot festivals, van maaltijden tot masterclasses, van vieringen tot debatten. Meer informatie over de Vredesweek vind je op www.vredesweek.nl.

'Nationale Viering: Vfede': zondag 25 september om 12.00 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Verward' (BNNVARA)

Jessica spreekt de 22-jarige Isabella. Haar moeder lijdt aan schizofrenie en gedraagt zich steeds wantrouwiger. De woede richt zich vooral op de vader van Isabella. Op een dag, als Isabella niet thuis is, slaat moeder haar echtgenoot dood. Op de crisisdienst geeft psychiater Niels Mulder een inkijk in de keuzes die hij en zijn collega's maken. Hoe lastig dit is, blijkt wanneer de politie melding doet van een ernstig verwarde en vervuilde man die de buurt mogelijk in gevaar brengt. De 30-jarige Demi is gediagnosticeerd met schizofrenie en hoort dagelijks meerdere dwingende stemmen in haar hoofd.

'Verward', om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers