'Michael Jackson: A Faking It Special' vanaf vrijdag op discovery+

donderdag 18 augustus 2022
Foto: © Discovery Benelux 2022

Michael Jackson was de onbetwiste King of Pop, met wereldhits als Billy Jean en Thriller. Maar was hij ook een pedofiel die jonge jongens misbruikte op zijn landgoed Neverland, zoals wel werd beweerd?

In de speciale documentaire 'Michael Jackson: A Faking It Special' nemen drie experts op het gebied van lichaamstaal, linguïstiek en psychologie eerdere interviews met Jackson onder de loep om hun oordeel te geven. Schouderbewegingen en opgetrokken wenkbrauwen kunnen wijzen op liegen, terwijl bepaalde intonatie er juist weer op lijkt te wijzen dat hij de waarheid spreekt. Hij lijkt er in elk geval zeer eigen ideeën op na te houden over het hebben van liefdevolle vriendschappen met jonge kinderen, een mogelijk gevolg van zijn eigen tekortkomingen als kind. Kunnen de experts het eens worden over zijn eventuele schuld?


Vrijgesproken van 14 aanklachten
In 2005 werd Michael Jackson vrijgesproken van 14 aanklachten die er tegen hem lagen. Toch waren de geruchten daarmee niet weg. Zeker niet toen na zijn dood in 2009 er alsnog enkele getuigen opdoken die beweerden door Jackson misbruikt te zijn. Daartegen kon hij zich niet meer verweren, maar hoe kijken de experts aan tegen zijn eerdere uitspraken in interviews over het onderwerp? Met name de uitspraken die hij deed tijdens de documentaire Living with Michael Jackson uit 2003 en die destijds voor grote beroering zorgden en een grote rol speelden in de latere rechtszaak.

Experts
De uitspraken van Michael Jackson worden ontleed door drie experts met elk hun eigen specialiteit. Cliff Lansley is expert op het gebied van lichaamstaal en emotionele intelligentie en vertelt hoe je kunt zien dat Jackson met het optrekken van de schouder en het natmaken van de lippen ‘lekt’ dat hij mogelijk niet de waarheid spreekt. Toch vindt Lansley dat Jackson in een bepaalde uitspraken over het vermeende misbruik wel zeer overtuigend en consistent is.

Moreel juist?
Ook Dawn Archer, die als professor in de linguïstiek vooral luistert naar wat Jackson te zeggen heeft, hoort in bepaalde woordkeuze dat Jackson in elk geval zelf vindt dat hij niks verkeerd heeft gedaan. Ook met het verlengen van woorden als yeah en of course komt Jackson overtuigend over. Wat niet wil zeggen dat wat hij mogelijk deed ook moreel of wettelijk juist is.

Missen van eigen kindertijd
Daar wijst ook forensisch psycholoog Kerry Daynes op. Ze legt uit dat Jackson een bepaalde emotionele congruentie met kinderen voelt, wat betekent dat hij op hun niveau zit. Hij ziet zichzelf immers als Peter Pan, een kind dat nooit ouder wordt, mogelijk een gevolg van het missen van een eigen kindertijd. Daynes noemt dit een risicofactor omdat emotionele congruentie vaak leidt tot seksueel misbruik, maar voegt daaraan toe dat dit niet betekent dat dit altijd zo hoeft te zijn.

Komen de experts eruit op basis van de beelden en uitspraken? Of zal het vermeende misbruik voor altijd een vraagteken blijven?

'Michael Jackson: A Faking It Special' is vanaf vrijdag 19 augustus te zien op discovery+.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers