'Mirakel nį 71': Regisseur en MS-patiŽnt Nathalie Basteyns op zoek naar een mirakel

maandag 29 mei 2023
Foto: AVROTROS - © Lieve Blancquaert 2023

Regisseur Nathalie Basteyns kennen we van fictiereeksen als 'Beau Sťjour', 'Lost Luggage' en 'Clan'. Maar deze keer maakt ze een driedelige docureeks over zichzelf.

Tien jaar geleden kreeg Nathalie de diagnose van MS (Multiple Sclerose): een ongeneeslijke en chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. Ze zit ondertussen al acht jaar in een rolstoel en heeft het daar helemaal mee gehad. Ze wil weer kunnen lopen en droomt van een mirakel.


Samen met fotografe Lieve Blancquaert en vaste verpleger Gustave Dikumueni gaat Nathalie op zoek naar dat mirakel. In Lourdes zijn al 70 mirakels erkend door de katholieke kerk. En Nathalie wil nummer 71 op haar naam kunnen schrijven.

'Mirakel n°71' begint bij het concrete verhaal van Nathalie, haar ziekte MS en haar hoop op een mirakel, maar trekt dat open tot een zoektocht in de wereld van ons brein, de wetenschap en het geloof. Nathalie ontmoet wetenschappers, gelovigen, ervaringsdeskundigen en sceptici die haar elk vanuit hun expertise helpen met haar zoektocht naar een mirakel.

'Mirakel n° 71' is een verhaal van hoop, geloof en liefde voor iedereen die wel eens droomt van een mirakel. En zeg nu zelf, wie doet dat niet? Want het zou toch maar eens moeten lukken…

Een verhaal van hoop, geloof en liefde
'In mijn hoofd blijf ik rennen, lopen en wandelen. Ik droom van een mirakel. Het is nu of nooit, zo vertelt Nathalie Basteyns.

'Vroeger rende ik door het leven', aldus Nathalie Basteyns. 'Ik kon nooit stilzitten. Nu zit ik in een rolstoel en word ik overal en altijd geduwd. Voor elke stap die ik wil zetten. Maar in mijn hoofd blijf ik rennen, lopen en wandelen. Ik droom van een mirakel. Het is nu of nooit. Het is tijd. Ik droom en ik hoop. Mijn geloof in ‘iets’ is groot. Heel groot zelfs, ook al zijn mijn kansen bijzonder klein, dat besef ik maar al te goed. Maar zelfs bij 0,000001% kans, wil ik ze grijpen. Want je weet maar nooit.'

'Het is niet eenvoudig om te geloven in een mirakel, maar soms is erop hopen het enige wat nog mogelijk is', aldus Lieve Blancquaert.

Lieve maakte eerder samen met Nathalie de pakkende docureeks 'En toen was het stil' (over de aanslagen in Brussel). Zij zegt: 'In Nathalie haar leven is helaas alleen nog hoop en geloof aan de orde. De wetenschap kan haar niet redden. Geen enkele dokter in de hele wereld kan haar genezen en haar de benen geven waar ze zo hard naar verlangt. Dat vonnis krijgen is keihard. Toen Nathalie mij vroeg om haar te helpen bij het vinden van een mirakel voor zichzelf, wist elke vezel in mij dat ik die tocht heel graag met haar wou maken. Naast haar benen en haar gesprekspartner ben ik ook haar fotograaf. Onderweg maak ik beelden van haar die een werkelijkheid tonen los van die rolstoel en die ziekte. Beelden die haar tonen in al haar schoonheid en kracht. Beelden waarin ik haar ziekte geen toegang geef. Een klein mirakel. Als ik haar kan helpen op die weg naar aanvaarding, dan geloof ik dat de tocht ook voor mezelf en bij uitbreiding voor elke kijker een meerwaarde kan hebben. Ooit geven we allemaal zonder uitzondering alles af. Nathalie gaat ons alleen maar vooraf.'

Ook Gustave Dikumueni, de vaste verpleger van Nathalie, gaat mee op pad. Met z’n drieën vertrekken ze op roadtrip naar Lourdes. Nathalie als protagoniste en regisseur, Lieve als fotografe en spreekbuis van Nathalie, en Gustave als verpleger en vertrouweling. De vriendschap tussen de drie reisgenoten is hartverwarmend, ook al hebben ze een totaal andere kijk op geloof: Nathalie twijfelt aan haar geloof, Lieve is ongelovig en Gustave is diepgelovig. Maar alle drie hebben ze hetzelfde doel voor ogen; een mirakel voor Nathalie.

Het mirakel van de aanvaarding
De tocht van Nathalie begint in Schaarbeek, waar ze woont met haar partner Kaat (Beels, regisseur) en hun twee kinderen Jean en Nico. Vandaar gaat het via allerhande tussenstops en omwegen naar hun eindbestemming Lourdes.

'Mirakel n°71' is een emotionele, spirituele en wetenschappelijke roadmovie vol ups-and-downs, reality checks, once in a lifetime ervaringen, bijzondere ontmoetingen, surrealistische fotoshoots, verhelderende gesprekken en emotionele momenten. De zoektocht van Nathalie naar een mirakel staat symbool voor de zoektocht naar de aanvaarding van haar ziekte.

Een emotionele en visuele reis
'Mirakel n° 71' is het filmische verhaal van Nathalie Basteyns dat zij ook zelf regisseert en monteert. Dat levert niet alleen schoonheid op, maar geregeld ook humor. Terwijl Nathalie gesprekken voert met personages of ondergedompeld wordt in bepaalde ervaringen, kan ze het vaak niet laten om ook nog regieaanwijzingen te geven. Nathalie droomt en denkt nu eenmaal in mooie beelden, zowel in haar leven als in haar werk.

Neem daar nog eens de fotografie van Lieve Blancquaert bij die speciaal voor deze reeks geen foto’s van de werkelijkheid, maar wel illusies wou creëren, en dan weet je dat 'Mirakel n° 71' naast een emotionele ook een visuele tocht is. De gecomponeerde muziek en soundtrack van Peter Baert dragen daar alleen maar toe bij.

Het verhaal van Nathalie, haar ziekte MS en haar rotsvaste geloof in zichzelf en in dat wonder waar ze van droomt, wordt verteld als een roadmovie in drie delen: het begin (hoop), midden (geloof) en einde (liefde) van Nathalie haar (zoek)tocht.

Aflevering 1: Het begin – Hoop
​In deze eerste aflevering bereidt Nathalie zich voor op haar reis. Ze moet op controle en onder de scanner in de MS-kliniek in Pelt en legt haar reisdoel voor aan haar neuroloog Dr. Popescu. Daarna gaat ze een kaars branden in de Lourdesgrot van Oostakker, waar het achtste mirakel van Lourdes zich voltrok. Ze heeft ook een gesprek met theoloog Hans Geybels die in Scherpenheuvel zijn eigen ‘mirakelmuseum’ heeft. Daarna trekt ze naar de Nederlandse Hersenbank in Amsterdam waar baanbrekend MS-onderzoek wordt gedaan op gedoneerde hersenen. En ze volgt een lezing ‘kansberekening op een mirakel’ bij wetenschapsfilosoof Jean Paul Vanbendegem.

En dan neemt Nathalie afscheid van haar geliefden en vertrekt ze op roadtrip, samen met haar twee reisgenoten, fotografe Lieve Blancquaert en verpleger Gustave Dikumueni.

'Mirakel n° 71' is een driedelige docureeks van regisseur Nathalie Basteyns & fotografe Lieve Blancquaert.

Eindredactie: Bieke Pillen / Productie: Julie Crivits

Een productie van De Mensen voor Canvas. ​ Het programma kwam tot stand met de steun van het VAF en de Taxshelter maatregel van de Belgische federale overheid.

'Mirakel n°71' werd genomineerd voor het internationale festival Canneseries.

'Mirakel n° 71', vanaf dinsdag 30 mei om 21.20 uur op Canvas.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Perfecte Plaatje Op Reis' (RTL 4)

De zes fotografen staan voor dag en dauw op om het magische ochtendritueel van de monniken in Chiang Mai vast te leggen. Na dit moment van bezinning komt Tijl met het nieuws dat ze vandaag nog door zullen reizen naar het zuiden van Thailand. Maar niet zonder een tussenstop in.... Bangkok! Tijdens een wilde nacht shoot op uitgaansstraat Khao San Road trekken de fotografen alles uit de kast.

'Het Perfecte Plaatje op Reis', om 20.35 uur op RTL 4.

Dossiers