Na 'Verloren Kinderen' nu ook 'Verloren Hulpverleners' bij de EO

dinsdag 29 november 2022

In de indringende EO-docuserie 'Verloren Kinderen' stapt documentairemaker Sahar Meradji in de levens van drie zogenoemde probleemgezinnen. Maandenlang zag zij van dichtbij de wanhoop van deze ouders en kinderen en hoe het ondanks allerlei hulpinstanties steeds mis bleef gaan.

In 'Verloren Hulpverleners' gaat ze op zoek naar de andere kant van het verhaal. Meradji gaat in gesprek met vier hulpverleners die dagelijks met probleemgezinnen werken. Door de verhalen van deze probleemgezinnen en hulpverleners te vertellen, wil de EO bijdragen aan een samenleving waarin er meer begrip is voor gezinnen met een complexe problematiek.
Aan de hand van beelden uit 'Verloren Kinderen' die de hulpverleners zelf hebben uitgezocht, bespreekt Sahar Meradji moeilijke vraagstukken. Waarom is het zo moeilijk om deze gezinnen te helpen? Is er wel altijd een oplossing? En wat moet er veranderen in ons zorgsysteem?


In de EO-serie spreekt ze met vier hulpverleners: Jan Pieter Meijer, jeugdbeschermer en crisisspecialist bij Jeugdbescherming Gelderland. Marcel van Eck, docent en voormalig sociaal werker. Jan Meijndert Jansen, psychomotorisch therapeut en gezinsbehandelaar en psychotherapeut Sabrine Zanou.

Afleveringen
In de eerste aflevering onderzoekt Meradji de oorzaken waardoor een gezin een probleemgezin wordt.

In probleemgezinnen spelen vaak veel verschillende dingen tegelijk. In de tweede aflevering probeert Sahar erachter te komen of er wel altijd een oplossing is als er zoveel problemen zijn. In hoeverre zijn de probleemgezinnen eigenlijk echt te helpen?

Tijdens het volgen van de gezinnen heeft Sahar gezien hoe een dreigende uithuisplaatsing voor stress kan zorgen. In aflevering drie gaat ze dieper in op deze maatregel. Wanneer wordt een kind uit huis geplaatst? En in hoeverre kan deze heftige ingreep voorkomen worden?

Maandenlang heeft Sahar van dichtbij gezien hoe de hulp van probleemgezinnen tekort lijkt te schieten. In de vierde en laatste aflevering van 'Verloren Hulpverleners' kijkt ze daarom kritisch naar ons zorgsysteem. Waar gaat het mis? De hulpverleners luiden de noodklok over de wirwar van regels, geldverspilling en hoge werkdruk.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Keuringsdienst van Waarde' (KRO-NCRV)

Alle eendjes heerlijk warm in het ijskoude water: de mens keek ernaar en wilde dat ook. En dus namen we hun dons en stopten het in onze jassen en dekbedden. Lang bleek dat niet bepaald diervriendelijk te gaan. Er waren verhalen over levende pluk en dwangvoeding bij eenden en ganzen. Maar koop nú iets met dons en je krijgt er gratis een stapeltje beloftes bij. 'Verantwoord' staat erop. Eerlijk en zelfs diervriendelijk. Maar hoe komen ze eigenlijk aan verantwoord, diervriendelijk dons? 'De Keuringsdienst' kleedt zich extra warm en komt erachter dat een eend eigenlijk nog een kuiken is als-ie koud gemaakt wordt.

'Keuringsdienst van Waarde', om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Dossiers