Nieuw bij MAX: 'Huub Stapel volgt de IJssel'

woensdag 12 juli 2023
Foto: © Omroep MAX 2023

In het MAX-programma 'Langs de IJssel' volgt Huub Stapel de IJssel, de meest eigenzinnige rivier van ons land. Ze stroomt niet zoals andere rivieren van Oost naar West, maar richting het Noorden.

Huub onderzoekt welke rol deze rivier speelt in het landschap, de geschiedenis en de levens van de mensen die aan haar oevers wonen.


Met haar 127 kilometer is de rivier misschien kort, maar zeer krachtig. De vijfdelige serie Langs de IJssel voert Huub Stapel langs prachtige Hanzesteden en glooiende oevers met kastelen en landgoederen. Langs boeren die zich in het zweet werken op de zompige maar vruchtbare uiterwaarden en langs dorpen waar de tijd bleef stilstaan. De schoonheid van de IJssel inspireerde talloze schilders, dichters en muzikanten. Van de oorsprong bij Westervoort tot de plek waar ze zich met het water van het IJsselmeer vermengt: Huub volgt de IJssel en ontmoet onderweg mensen die vol overgave accepteren dat de wispelturige rivier hun lot bepaalt.
Gelderland

De reis langs de IJssel start in Westervoort en voert langs prachtige landhuizen en kastelen. Kasteel Middachten is de grootste parel. Hier heeft Huub een bijzondere ontmoeting met graaf en gravin zu Ortenburg. Huub eindigt met Doesburgs trots: een heerlijke mosterdsoep.

'Langs de IJssel', zaterdag 2 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2.

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers