Nieuw EO-programma 'Uit De Bak': Hoe vrij zijn ex-gedetineerden?

donderdag 11 november 2021
Foto: © Evangelische Omroep 2021

In het nieuwe EO-programma 'Uit De Bak' volgt presentator Dwight van van de Vijver vijf ex-gedetineerden die weer op vrije voeten zijn. Zij willen niets liever dan een normaal leven, huisje, boompje, beestje. Maar hoe is het om weer in de samenleving mee te doen?

Krijgen ze een tweede kans? Bijna een jaar lang volgt Van van de Vijver de vier mannen en een vrouw om te zien wat een lange tijd achter de tralies met een mens doet en uit te zoeken hoe vrij je bent als ex-gedetineerde.


Al eeuwenlang worden criminelen gezien als het uitschot van de samenleving. Maar bijna niemand heeft de ambitie om crimineel te worden. De meeste criminelen groeien in een kansarm gezin op of komen door foute vrienden op het verkeerde pad terecht. Vaak belanden ze dan in de bak om te boeten voor hun fouten. Maar wat als ze hun straf hebben uitgezeten en weer op vrije voeten komen, lukt het hen dan om de juiste keuzes te maken? En krijgen ze van de wereld om hen heen, de maatschappij, een tweede kans?

Vrij zijn
In 'Uit de bak' delen Rotterdammers Robert en Anuar, de Amsterdamse Susanne, Christian uit Den Bosch en Jomarly uit Den Haag hun detentieverhaal en hun leven na de gevangenis met EO-presentator Dwight van van de Vijver. Hij kent één kant van de medaille heel erg goed want hij werkte ruim twintig jaar bij de politie. Nu trekt hij langere tijd met deze mensen op om die andere kant te ontdekken. Hoe pakken zij hun leven weer op nu ze uit de bak zijn? Voor de deelnemers is een belangrijke reden om mee te doen dat ze jongeren willen behoeden voor de fouten die zijzelf in het verleden hebben gemaakt.

Oordeel
Dwight van van de Vijver: 'Ik vind het bijzonder dat deze vijf mensen mij in hun leven toelaten. Ze zijn allemaal getekend door het leven en keuzes uit hun verleden, maar ze willen verder en weer meedoen in de samenleving. Tijdens het maken van dit programma viel me op hoe moeilijk dat eigenlijk is. Aan de ene kant door alle procedures en regels en aan de andere kant omdat mensen snel een oordeel hebben. Ik hoop dat dit programma Nederland leert om anders naar ex-gedetineerden te kijken en hen een tweede kans te geven en ik hoop voor de deelnemers dat ze hun tweede kans ook echt pakken. 'Uit De Bak' laat zien dat criminaliteit niet loont, maar je alleen opzadelt met een hoop ellende.'

Werk, woning, wederhelft
De vijf deelnemers hebben voor uiteenlopende zaken vastgezeten. Delicten als drugssmokkel, geweld, doodslag moord en diefstal zorgden ervoor dat ze jarenlang achter de tralies verdwenen. Nu ze weer vrij zijn willen ze de gevangenis nooit meer van binnen zien. In de eerste maanden na vrijlating zijn de drie belangrijke zaken om de kans op recidive te verminderen: werk, woning, wederhelft. Dwight volgt de deelnemers tijdens hun weg terug in de maatschappij. Waar lopen ze tegenaan? Vallen ze niet terug?

'Uit De Bak' is een co-productie van ITV Studios en de EO.

'Uit De Bak', vanaf donderdag 2 december om 21.00 uur bij de EO op NPO 3.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers