Nieuw KRO-NCRV programma 'De Top van Onderop' met Anita Witzier, Klaas van Kruistum en Ersin Kiris

dinsdag 5 december 2023

Terwijl de wereldleiders vanaf deze week tijdens de Klimaattop in Dubai samenkomen om belangrijke beslissingen te nemen over klimaat, CO2-uitstoot en duurzaamheid, kijken presentatoren Anita Witzier, Klaas van Kruistum en Ersin Kiris in het nieuwe televisieprogramma 'De Top van Onderop' wat er lokaal en regionaal al in ons eigen land gebeurt.

In het nieuwe KRO-NCRV programma staan initiatieven van betrokken bewoners, (top)sporters en gedreven ondernemers centraal, die vooruit willen lopen op de politiek en zelf het heft in handen nemen.


Hoe kun je je voetbalvereniging of sportclub verduurzamen, waardoor je de helft minder contributie betaalt? Hoe kun je besparen op het drogen van je was, en hoe ziet een klimaatpositief rijtjeshuis er in de toekomst uit? Hoe zorgen duurzame docenten voor leuke en leerzame lessen op scholen? En wat als je met je buurt besluit je eigen energie coöperatie op te richten? Allemaal voorbeelden van initiatieven die laten zien hoe je zelf het heft in handen kunt nemen om te verduurzamen. Want dicht bij huis blijkt al zoveel mogelijk.

'De Top van Onderop' wordt eenmalig uitgezonden, naar aanleiding van de 28ste klimaattop in Dubai. KRO-NCRV presentator Ersin Kiris gaat het land in voor reportages, Anita Witzier voert gesprekken met gedreven initiatiefnemers in de studio en met klimaatgezant Jaime de Bourbon de Parme op de top in Dubai, en Klaas van Kruistum presenteert vanaf een beurs vol innovatieve ideeën, zoals warmtewerende daktegels en een energiezuinige airco. 'Het feit is: fossiele brandstoffen worden steeds kostbaarder, dus alternatieven worden steeds rendabeler. Dat maakt het interessant: het zijn initiatieven die beter zijn voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee', aldus Klaas van Kruistum.

'De Top van Onderop' wordt uitgezonden op woensdag 6 december om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

VPRO Logo V3

Louis blikt terug op zijn allereerste documentaires, waarin hij steevast op zoek ging naar ongewone figuren, die door hun vaak controversiële overtuigingen aan de rand van de samenleving stonden. Zo trekt hij opnieuw naar Mike Cain, die zich in de jaren negentig besloot te bewapenen voor een onafwendbare oorlog tegen de overheid. Denkt hij twintig jaar later nog steeds hetzelfde? En wat is er gekomen van Lamb en Lynx, van de beruchte nationalistische popgroep Prussian Blue?

'Louis Theroux: Life on the Edge', om 22.05 uur bij de VPRO op NPO 3.

Dossiers