Nieuw politiek programma 'Aangehaakt' vanaf maandag op NPO 2

zondag 5 maart 2023

Komende maandag 6 maart gaat op NPO 2 een nieuw politiek programma van start. Omroep WNL brengt in aanloop naar de Statenverkiezingen het politieke wandelprogramma 'Aangehaakt'.

Electoraal geograaf Josse de Voogd wandelt door steden en dorpen en vertelt wat hem opvalt. Onderweg vertelt hij over de levensstijl van de kiezer. Over bakfietsbuurten en bloemkoolwijken. Over wat siertegels, gevelplanten, huisdieren, rolluiken, klusbussen en aanhangers in een buurt vertellen over de stemmers. Ook legt Josse de Voogd uit dat thema´s als gezondheid, werkgelegenheid en andere zaken een cruciale rol spelen in het stemgedrag.


In de vierdelige serie 'Aangehaakt' komen ook de inwoners van de wijken die Josse de Voogd bezoekt aan het woord. Waar gaan de gesprekken over in het plaatselijke praathuis? Zowel over het onbehagen naar de politiek als over oplossingen voor maatschappelijke problemen. Vaak lossen de inwoners het samen op. In zijn kersttoespraak deed Koning Willem-Alexander een oproep: 'Haak aan, luister mee, denk mee, doe mee!' In deze serie komt niet alleen het onbehagen naar voren, maar ook mooie lokale initiatieven. 'Aangehaakt' dus.

'Aangehaakt' in Arnhem (6 maart)
In Arnhem wandelt Josse de Voogd door bakfietsbuurten en arbeiderswijken. Wat karakteriseert de stemmers van deze wijken? Ook vertelt De Voogd over de zogenaamde Green Belt, de groene strook die dwars door Nederland loopt en waar men GroenLinks, D66, Volt of Partij voor de Dieren stemt.

'Aangehaakt' in Borger-Odoorn (7 maart 2023)
In Borger-Odoorn in Drenthe kijkt Josse de Voogd vooral naar de grond. Daar is de bodem waarop je woont mede bepalend voor het stemgedrag. Aan de ene kant op het zand stemt men vooral VVD en op het veen vooral PVV.

'Aangehaakt' in Helmond (8 maart)
In Helmond loopt Josse de Voogd rond in de verzonnen wijk Brandevoort en de bloemkoolwijk Rijpelberg en gaat hij op zoek naar het meest gemiddelde huis in Nederland. Ook vertelt hij over verschillen in stemgedrag tussen het zuiden en het noorden. Nog steeds loopt er een eeuwenoude fantoomgrens tussen katholieken en protestanten door Nederland, zelfs nu nog zie je de tachtigjarige oorlog terug in de stembusuitslag.

'Aangehaakt' in Velsen (13 maart)
In Velsen laat Josse de Voogd zien dat het politieke onbehagen niet alleen op het platteland is terug te vinden, maar ook in de randstad. Er is een groot contrast tussen de verschillende dorpen en wijken. Velsen staat voor villadorpen, vis en vluchtelingen.

'Aangehaakt', vanaf maandag 6 maart om 21.15 uur bij Omroep WNL op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers