Nieuwe EO-kinderserie 'Ezel Chiel': Bijbelverhalen maar dan anders

zondag 17 december 2023
Foto: Evangelische Omroep - © Willem-Jan de Bruin 2023

De EO komt met een gloednieuw kleuterprogramma rond Bijbelverhalen: 'Ezel Chiel'. Trapezeartiest Anne, een rol van Anne Appelo, vertelt Ezel Chiel elke avond een verhaaltje voor het slapengaan.

Maar elk verhaal heeft eigenlijk te weinig ezel, vindt Chiel en dus maakt hij een nieuwe versie van een verhaal uit de Bijbel met zichzelf in de hoofdrol. Anne en Chiel spelen de verhalen uit in een miniatuurwereld waarin zelfgemaakte poppetjes als personages tot leven komen. Zo leren kijkende kleuters op een creatieve en leuke manier iets meer over een eeuwenoud verhaal. De eerste vijf afleveringen gaan over Kerst.


In vijf splinternieuwe afleveringen in een prachtig decor vertelt Anne Appelo als trapezeartiest Anne op een toegankelijke manier verhalen over Kerst. Samen met poppenspeler Christiaan Koetsier, die achter het personage Ezel Chiel schuilgaat, beleeft en vertelt ze de bekende verhalen, maar dan net even anders.

Ezel Chiel en trapezeartiest Anne zijn dikke vrienden. Ezel Chiel is al met pensioen, maar staat nog graag in het middelpunt. Samen maken ze van alles mee achter de schermen van het circus. Elke avond voor het slapen gaan vertelt Anne op een bijzondere manier een Bijbelverhaal. Ze laat in een miniatuurwereld de personages tot leven komen met poppetjes die ze zelf gemaakt heeft. Alleen, elke keer onderbreekt Chiel haar. En vertelt hij een andere versie van het verhaal, namelijk eentje waarin híj de hoofdrol speelt.

Laagdrempelig
EO-eindredacteur Helena Bos-Hunink over 'Ezel Chiel': 'De serie is ontzettend mooi gemaakt, het is een vreugde om naar te kijken. Met de grappige en ietwat overmoedige Ezel Chiel en de lieve Anne komen de Bijbelverhalen helemaal tot leven. Dit is een serie die we als EO heel graag wilden maken. Het is een vrolijke en laagdrempelige manier voor kleuters om in aanraking te komen met de verhalen uit de Bijbel. Ik hoop dat de kinderen er ook zo van genieten en dat ze de verhalen meenemen in deze kerstperiode.'

Magisch
Anne Appelo is de trapezeartiest die Ezel Chiel de verhalen vertelt en ze met hem uitspeelt: 'Ezel Chiel hebben we met een heel team met hart en ziel gemaakt. Ik vind het heel bijzonder om hier aan deel te mogen nemen en om samen met Ezel Chiel het kerstverhaal op een magische en toegankelijke manier te vertellen aan jong en oud. Ik hoop dat we kinderen kunnen inspireren en dat ze misschien zelfs thuis ook wel creatief aan de slag willen gaan en mogen ontdekken dat er soms uit de kleinste dingen iets magisch kan ontstaan.'

Podcast
De eerste vijf afleveringen van 'Ezel Chiel' verschijnen in bewerkte vorm ook als podcast en zijn vanaf 18 december te vinden in de app van NPO Luister en alle andere podcast-apps.

'Ezel Chiel', vanaf 18 december bij de EO op NPO Zappelin, NPO Start en als podcast.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers