Nieuwe MAX-serie over landverhuizers die hun vaderland achterlieten
Verhuizen naar een ander land en je vaderland achterlaten; wat doet dat met een mens? In het nieuwe MAX-programma 'Vaarwel Vaderland' vertellen de eerste landverhuizers hierover.
Hun dromen, offers en vastberadenheid legden de fundamenten voor een divers en kleurrijk Nederland. Ze kwamen uit verschillende hoeken van de wereld en om verschillende redenen, maar één ding hebben ze gemeen: ze lieten allemaal hun vaderland achter.
In de zesdelige documentaireserie 'Vaarwel Vaderland' vertellen verschillende immigranten hun verhaal. De gastarbeiders uit Zuid-Europa, Turkije en Marokko hielpen Nederland opbouwen na de Tweede Wereldoorlog. In diezelfde tijd kwamen er ook mensen uit de koloniën Indonesië en Suriname, vooral rond de onafhankelijkheid. Ze sloegen een brug tussen twee werelden en moesten wennen aan een nieuw land: van het eten en de muziek, tot de taal en de cultuur, de normen en waarden en natuurlijk het weer in dit koude kikkerlandje. Wat betekent het voor hen en voor de volgende generaties? Voel je je ooit echt thuis?
Zo vertelt de Italiaanse Luigi (86) zijn verhaal. Hij kwam als twintiger naar Nederland om automonteur te worden, maar kwam terecht in de Limburgse mijnen en vervolgens in een Twentse ijssalon. De Marokkaanse Dahou werkte op zijn zestiende in de mijnen en verdiende slechts het minimum jeugdloon, waardoor hij pas tien jaar later zijn moeder weer zag. De Turkse Cemal mocht van zijn familie de mijnen niet in en werkte in een fabriek. De zeventienjarige Surinaamse Rika reisde achtduizend kilometer om in Nederland de tekorten in de zorg op te vangen. En de Indonesische Frits, Henk en Joyce, die na de onafhankelijkheid niet terug konden, vertellen over hun heimwee.
Ook andere landverhuizers vertellen hun verhaal. Na de crisis in de jaren 70 en 80 zijn er minder arbeiders nodig en rijst de vraag of ze hier blijven of teruggaan. Eenmaal geworteld in Nederland, besluiten de meesten te blijven. Hoe verhouden zij zich tot hun nieuwe vaderland?
Aflevering 1 - Een koffer vol dromen
De eerste immigranten verlaten hun vaderland, er komen mensen uit de voormalige koloniën Indonesië en Suriname. Na de Tweede Wereldoorlog ligt ons land in puin. Maar doordat de wederopbouw voortvarend wordt aangepakt, zijn er een ander soort arbeidskrachten nodig. Er worden gastarbeiders geworven om zwaar werk te doen in de fabrieken en de mijnen. Ze kwamen eerst uit het destijds arme Zuid- Europa - Italië, Spanje en Griekenland - en later ook uit Turkije en Marokko.
'Vaarwel Vaderland', vanaf woensdag 4 september om 22.15 uur bij MAX op NPO 2.
DOSSIER: Najaar 2024: alle plannen, alle zenders! (NL)
volledig dossier- Deze boeren gaan op zoek naar liefde in het nieuwe seizoen van KRO-NCRV's 'Boer zoekt Vrouw'
- Van droom naar realiteit in ‘Wonen Onder De Zon Voor Minder Dan Een Ton’
- 'Zin in Zappelin' is terug
- KRO-NCRV's 'BinnensteBuiten' komt terug met tiende seizoen en een nieuwe expert
- 'Podium Klassiek' vanaf zondag weer live op televisie
- Nieuwe familie-jeugd dramaserie 'Escape from Albatros' op NPO Zapp
- Tieners geven zich bloot in EO-programma 'Hallo, ik heb een eetstoornis'
- Kracht, kennis én een heleboel intrige: Jan Versteegh presenteert 'Muscles & Brains' bij NET5
- Kennisquiz 'The Connection' met Patrick Lodiers terug op NPO 1
- Bekende cast schittert op première CANAL+ Original 'Een Van Ons' tijdens Film by the Sea