Nieuwe VRT-docureeks over Patrick Lefevere, godfather van de koers, op Canvas

dinsdag 7 maart 2023
Foto: Canvas - © VRT 2023

Liefhebbers en kenners van de koers hebben de de naam Patrick Lefevere vast wel eens gehoord. De start van het wielervoorjaar is het ideale moment om nader kennis te maken met de Belg Patrick Lefevere, al 30 jaar een van de belangrijkste en meest invloedrijke figuren in het wielrennen.

In alle grote wielerverhalen die de wereld de voorbije 30 jaar in de ban hielden, heeft Patrick Lefevere altijd ergens een hand, als ploegleider en manager bij het toonaangevende Mapei en later als CEO en mede-eigenaar van het instituut Quick Step.


Maar wie is de man achter de succesvolle manager en hoe heeft hij die status van Godfather van het wielrennen bereikt? Wat is de achtergrond van Patrick Lefevere en wat drijft hem om ondanks al die successen nog steeds even maniakaal met het wielrennen bezig te blijven?

De zesdelige reeks 'Patrick Lefevere, Godfather van de koers' kijkt in de ziel te van de peetvader van het Belgische wielrennen. Elke aflevering focust op een aspect van zijn leven en werk. Lefevere vertelt er zelf over, maar er zijn ook getuigenissen van degenen die het dichtst bij hem staan. Nederlandse (ex-)wielrenners Fabio Jakobsen, Bram Tankink en Adrie van der Poel komen aan het woord, net als grote wielerkampioenen als Johan Museeuw, Tom Boonen en Remco Evenepoel.

Nederlandse wielrenners die voor de ploeg van Lefevere rijden of reden: Niki Terpstra (winnaar Parijs-Roubaix, 2014, en de Ronde van Vlaanderen, 2018), Bram Tankink, Fabio Jakobsen, Servais Knaven, Steven de Jongh en Wout Poels.

Aflevering 1: Godfather en crisismanager (met Fabio Jakobsen en Bram Tankink)
Wat zorgt ervoor dat Patrick Lefevere vaak bestempeld wordt als de Godfather van 'de koers'? Op welke manier leidt hij zijn ploeg en waarom is het ontzag voor hem zo groot? Een deel van de verklaring zit in zijn omgang met de grootste stressmomenten, het ultieme voorbeeld daarvan is de val die Fabio Jakobsen bijna het leven kostte in de Ronde van Polen in 2020. En terwijl Patrick een vader is voor de leden van zijn team, was het voor hem ook een uitdaging om het team niet boven zijn eigen 2 zonen in de pikorde te zetten.

'Patrick is een f*cking dictator. Je moet hem leren kennen om van hem te kunnen houden', volgens Brian Holm, ploegleider bij het team van Lefevere.

Met getuigenissen van: Patrick Lefevere, Dieter Lefevere (zoon), Rita Lefevere (zus), Jo Planckaert (VIP-chauffeur), Stephanie Clerckx (communicatieverantwoordelijke), Brian Holm (ploegleider), Davide Bramati (ploegleider), Yvan Vanmol (ploegdokter), Bram Tankink, Fabio Jakobsen, Remco Evenepoel, Yves Lampaert, Tom Boonen, Johan Museeuw, Julian Alaphillippe en Nick Nuyens.

Aflevering 2: De 'geldwolf' Lefevere
'Je moet je voorstellen hoe het is om je vader geboeid in de gevangenis te zien zitten', volgens Rik Lefevere, broer van Patrick

Op vlak van geld snelt de reputatie van Patrick Lefevere hem vooruit. Het imago van boekhouder die altijd op zoek is naar nieuw sponsorgeld en de limieten van zijn budget opzoekt. Maar het is pas wanneer we het bewogen familiale verleden van Patrick leren kennen dat we snappen waarom geld voor Lefevere zo’n grote bron van stress en bezorgdheid is. 

Met getuigenissen van: Patrick Lefevere, Rita Lefevere (zus), Rik Lefevere (broer), Stephanie Clerckx (communicatieverantwoordelijke), José De Cauwer (analist), Wilfried Peeters (ex-renner/ploegleider), Yvan Vanmol (ploegdokter), Paul De Geyter (manager), Zdenek Bakala (eigenaar team Quick-Step), Yves Lampaert, Tim Declercq, Nico Mattan, Tom Boonen, Julian Alaphillippe en Mark Cavendish.

Aflevering 3: Wereldkampioenen
'Ik heb Patrick nooit gevraagd om keet te schoppen in de pers, dat was zijn idee', herinnert Tom Boonen zich over de aanloop naar het WK in Madrid in 2005

Patrick Lefevere wordt door vriend en vijand gezien als een kampioenenmaker. Zowel Tom Boonen als Johan Museeuw werden groot onder zijn vleugels en de jongste jaren herhaalt hij dat met de Fransman Julian Alaphilippe en het Belgische wonderkind Remco Evenepoel. Al die sterren die bij Patrick groot werden, pakten ook de felbegeerde regenboogtrui als wereldkampioen. En hoewel het WK traditioneel in landenteams wordt gereden, had Patrick Lefevere bij die wereldtitels vaak een grote invloed op de gebeurtenissen.

Met getuigenissen van: Patrick Lefevere, Paul De Geyter (manager), Wouter Vandenhaute (voorzitter RSC Anderlecht), José De Cauwer (analist/ex-bondscoach), Dirk Nachtergaele (verzorger), Julian Alaphillippe, Tom Boonen, Peter Van Petegem, Nick Nuyens, Johan Museeuw en Remco Evenepoel.

Aflevering 4: Geruchten
In zijn lange carrière stond Patrick Lefevere een aantal keer in het oog van de storm. Een krant beschuldigde hem van georganiseerd dopinggebruik binnen het team, Tom Boonen werd betrapt op cocaïnegebruik, Lefevere haalde zelf dopingzondaar Richard Virenque in huis: allemaal momenten die de reputatie van Lefevere schade toebrachten.

'De vragen die gesteld werden en de manier waarop. Dat was als: kom, geef het maar toe, je hebt je kop in het zand gestoken', vertelt Patrick Lefevere.

Ook op persoonlijk vlak is de naam van Patrick Lefevere niet onbesproken, denk maar aan zijn veelbesproken passage in het programma iconische VRT-programma 'Vive le Vélo', waar hij aan tafel niet uit zijn woorden geraakte.

Met getuigenissen van: Patrick Lefevere, Dieter Lefevere (zoon), Wilfried Peeters (ex-renner/ploegleider), Hans Vandeweghe (journalist), Wouter Vandenhoute (voorzitter RSC Anderlecht), Stephanie Clerckx (communicatieverantwoordelijke), Paul De Geyter (manager), Yvan Vanmol (ploegdokter), Dirk Nachtergaele (verzorger), Johan Museeuw, Tom Boonen, Richard Virenque, Yves Lampaert en Tim Declercq.

Aflevering 5: De ultieme winnaar (met Adrie van der Poel)
'Ik droomde van een grote witte villa zoals mijn idool Eddy Merckx, maar hoe langer ik koerste, hoe kleiner die villa werd', zegt Patrick Lefevere over zijn eigen wielercarrière
Winnen is een constante in de carrière van Patrick Lefevere. Hij won zelf een aantal koersen als profrenner maar het grote succes kwam er eerst als ploegleider en daarna als manager. Al van in zijn beginjaren als sportdirecteur bij het kleine maar legendarische Marc Zeepcentrale Superia was winnen het enige wat telde. 

Later kwamen er fenomenale prestaties zoals de veelbesproken editie van Parijs-Roubaix in 1996 waar Lefevere met zijn team het hele podium bezette en er onder de renners strijd was over wie er zou mogen winnen.

Met getuigenissen van: Patrick Lefevere, Marc De Windt (ploegleider Marc Zeepcentrale Superia), Ferdi Van Den Haute (ex-renner), Frank Hoste (ex-renner), Adrie van der Poel (ex-renner), Johan Museeuw (ex-renner), Nico Mattan (ex-renner), José De Cauwer (analist), Yvan Vanmol (ploegdokter), Dirk Nachtergaele (verzorger), Tom Steels (ploegleider).

Aflevering 6: Een toekomst rond het fenomeen Remco (met Bram Tankink)
'Als ik sterf zal er niet op mijn zerk staan ‘hij heeft de Tour niet gewonnen', Patrick Lefevere over eventuele Tourwinst

Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd is Patrick Lefevere nog niet aan stoppen toe. Zeker niet nu hij wielerfenomeen Remco Evenepoel in zijn ploeg heeft. Een klassieker, wereldtitel en Vuelta heeft Remco al op zak maar zijn en ook Lefevere’s ultieme droom is de Tour.

De samenwerking verliep tot nu met grote pieken en diepe dalen, maar iedereen is het erover eens: als Patrick Lefevere het enige gaatje in het palmares van zijn team wil opvullen - een eindzege in de Ronde van Frankrijk - dan is het nu of nooit met Remco.

Met getuigenissen van Patrick Lefevere, Remco Evenepoel, Zdenek Bakala (eigenaar Team Quick-Step), Davide Bramati (ploegleider), Tom Steels (ploegleider), Brian Holm (ploegleider), Paul De Geyter (manager), Dirk Nachtergaele (verzorger), Dieter Lefevere (zoon), Stephanie Clerckx (communicatie-verantwoordelijke), Hans Vandeweghe (journalist), Bram Tankink, Tim Declercq, Julian Alaphillippe, Richard Virenque, Yvan Vanmol en Tom Boonen.

'Patrick Lefevere, Godfather van de koers', vanaf woensdag 8 maart om 21.20 uur op Canvas. Deze zender is in Nederland te zien via Ziggo-kanaal 54 en op KPN-kanaal 30.

Persbericht Talking Birds
https://canvas.be
Meer artikels over Canvas

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers