NOS-correspondent David Jan Godfroid stopt na bijna 25 jaar

donderdag 24 augustus 2023

Journalist David Jan Godfroid stopt na bijna 25 jaar als correspondent voor de NOS in Oost-Europa. Hij kampt met de chronische longziekte COPD en is daardoor al maanden uit de running. Hoewel het momenteel wat beter gaat, kan hij zijn werk niet hervatten.

Godfroid was sinds 1999 afwisselend correspondent in Belgrado en Moskou. Hij deed vanuit Belgrado verslag van de Kosovo-oorlog in 1999, de val van president Milosevic in 2000 en de arrestatie van de Servische oorlogsmisdadigers Karadzic (2008) en Mladic (2011).


Vanuit Moskou deed Godfroid onder meer verslag van de bloedige gijzeling op een school in Beslan (2004) en de Oranjerevolutie in Oekraïne in datzelfde jaar. In 2014 waren er de Maidanrevolutie in Oekraïne, de annexatie van de Krim en het neerhalen van vlucht MH17 en vorig jaar versloeg hij voor de NOS de oorlog in Oekraïne.

'Godzijdank waren er niet alleen maar oorlog en narigheid', schrijft Godfroid in een interne afscheidsmail. 'Ik heb in al die jaren ongelooflijk veel mensen ontmoet en met hen achter de schermen van Rusland, de voormalige Sovjetrepublieken en de Balkan kunnen kijken.'

'David Jan is een correspondent met een lange staat van dienst, aan wie we veel dank zijn verschuldigd', reageert NOS Nieuws-hoofdredacteur Giselle van Cann. 'Dat zijn gezondheid hem nu dwingt om te stoppen is bijzonder treurig, we gaan hem ontzettend missen.'

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Keuringsdienst van Waarde' (KRO-NCRV)

Alle eendjes heerlijk warm in het ijskoude water: de mens keek ernaar en wilde dat ook. En dus namen we hun dons en stopten het in onze jassen en dekbedden. Lang bleek dat niet bepaald diervriendelijk te gaan. Er waren verhalen over levende pluk en dwangvoeding bij eenden en ganzen. Maar koop nú iets met dons en je krijgt er gratis een stapeltje beloftes bij. 'Verantwoord' staat erop. Eerlijk en zelfs diervriendelijk. Maar hoe komen ze eigenlijk aan verantwoord, diervriendelijk dons? 'De Keuringsdienst' kleedt zich extra warm en komt erachter dat een eend eigenlijk nog een kuiken is als-ie koud gemaakt wordt.

'Keuringsdienst van Waarde', om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Dossiers