Omroep MAX belicht belang van hoop en perspectief bij hersenaandoeningen

dinsdag 26 maart 2024
Foto: © Omroep MAX 2022

Omroep MAX en de Hersenstichting vragen op woensdag 27 maart in het live tv-programma 'Geef om je Hersenen' aandacht voor de gevolgen van een hersenaandoening.

Cabaretier en ambassadeur van de Hersenstichting Viggo Waas bezoekt jongeren in een revalidatiecentrum. Presentatoren Sybrand Niessen en Martine van Os gaan in gesprek met mensen met een hersenaandoening, hun naasten en met toponderzoekers die er alles aan doen om hersenaandoeningen beter te behandelen en in de toekomst te genezen. En er zijn optredens van onder anderen Edsilia Rombley, Jan Dulles en Ammar.


Ruim vier miljoen mensen in Nederland hebben een hersenaandoening en dat aantal stijgt explosief. Van dementie, de ziekte van Parkinson, een beroerte, depressie en migraine tot hersenletsel na een ongeluk. Jong of oud: het kan iedereen overkomen.

Cabaretier en ambassadeur van de Hersenstichting Viggo Waas weet als geen ander hoe groot de gevolgen zijn na een herseninfarct. Hij bezoekt jongeren in een revalidatiecentrum die nog iedere dag keihard knokken voor hun herstel. Want wat is de impact van hersenletsel op het leven van een tiener? Erik Scherder vertelt wat hersenonderzoek ons kan opleveren.

In 'Geef om je Hersenen' ook het verhaal van Dirk (69). Na een zoektocht van tien jaar krijgt hij de diagnose semantische dementie. Van een lieve, vriendelijke man met veel interesses, verandert hij in een man die geen genegenheid meer kent en de betekenis van de dingen om hem heen steeds meer verliest. Volgens Yolande Peijnenburg van Alzheimercentrum Amsterdam is dit typisch voor deze vorm van dementie. Ze vertelt over de vooruitgang in het onderzoek.

Presentator Jamie Trénité vertelt over zijn moeder, actrice Linda van Dyck, die werd getroffen door een herseninfarct. Ook de vaders van Qmusic-dj Domien Verschuuren en zijn sidekick Anton Griep hebben te maken met de gevolgen van een hersenaandoening. Daarom komen de dj's in actie.

Verder is er aandacht voor veelbelovend onderzoek naar de ziekte van Huntington, een erfelijke hersenaandoening die als een tsunami door families raast. Zo ook in de familie van Carla. Bij haar zijn de symptomen van de ziekte begonnen en ook haar beide dochters blijken het erfelijke gen te hebben. Ze hoopt vurig dat er voor haar kinderen een oplossing komt. Volgens onderzoeker Eric Reits van het Amsterdam UMC is er eindelijk hoop. 'Vijf jaar geleden hadden we nog niks, maar nu is er meer perspectief op een eerste behandeling. Dat is heel veelbelovend, mogelijk ook voor veel andere hersenaandoeningen', aldus Reits.

'Geef om je Hersenen' wordt mede mogelijk gemaakt door de Hersenstichting.

'Geef om je Hersenen', woensdag 27 maart om 20.30 uur live bij MAX op NPO 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Marjolein woont in een villa met zwembad op het Spaanse eiland Ibiza. Ze is trainer, spreker en auteur. Ze leert mensen door optimaal gebruik van hun bewustzijn 'hun mooiste leven te leven'. Het ontbreekt Marjolein aan niets, maar ze kent ook de andere kant van de medaille. In 2011 vluchtte ze van haar ex-man, die haar fysiek en mentaal mishandelde. Marjolein belandde met haar kinderen op straat, maar wist zich terug te vechten en uiteindelijk vier succesvolle bedrijven op te richten. Alleenstaande moeder Monique Molenberg heeft het iets minder goed voor elkaar. Ze werkte elf jaar in de zorg, maar nadat ze werd mishandeld door haar ex-partner, raakte ze haar baan kwijt en belandde ze in de schulden. Nu, vijf jaar later, zijn de schulden bijna afgelost, maar het gezin moet wekelijks zien rond te komen van vijftig euro per week en is aangewezen op een 'voedselkast'.

'Steenrijk, Straatarm', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers