Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen kan van start

donderdag 22 december 2022

De Raad van Bestuur heeft deze week het besluit genomen voor de instelling van de onafhankelijke en externe Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO). Deze commissie heeft vervolgens vandaag een persbericht verstuurd.

'Vandaag is de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) ingesteld door de raad van bestuur van de NPO. De commissie staat onder voorzitterschap van Martin van Rijn.


De OGCO heeft tot taak een onderzoek in te stellen naar a) grensoverschrijdend gedrag en b) de mogelijk onderliggende systemische oorzaken daarvan, in brede zin binnen de landelijke publieke mediadienst als geheel en het programma 'De Wereld Draait Door' in het bijzonder, maar niet uitsluitend.

Onafhankelijkheid en werkwijze
De commissie is onafhankelijk. Dit houdt onder meer in dat de samenstelling, onderzoeksvraag of onderzoeksvragen en onderzoeksmethode door de commissie worden bepaald. De OGCO laat zich adviseren door Mariëtte Hamer, de onafhankelijk regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, en zal naar eigen inzicht en behoefte andere deskundigheid betrekken bij haar werkzaamheden.

De commissie zal zich de komende periode richten op het formuleren van de onderzoeksopdracht en de wijze waarop het onderzoek zal worden uitgevoerd.

Het streven is om rond de zomer van 2023 een rapport uit te brengen over de bevindingen, conclusies en eventuele aanbevelingen. Het rapport is openbaar, met inachtneming van de geldende (privacy)regelgeving, anonimiteit en belangen van betrokkenen.

Samenstelling OGCO
De leden van de commissie zijn geselecteerd op basis van relevante expertise en ervaring. De leden zijn:

Prof. Dr. Naomi Ellemers, sociale en organisatiepsycholoog, Universiteitshoogleraar bij de Universiteit Utrecht;
Sjors Fröhlich, Burgemeester Vijfheerenlanden en tot 2013 werkzaam bij onder meer de NCRV, NOS en de NPO;
Prof. Mr. Femke Laagland, Kroonlid SER en Hoogleraar arbeidsrecht, Radboud Universiteit Nijmegen;
Martin van Rijn (voorzitter), voormalig minister en staatssecretaris.'

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers