Onteigening dreigt voor akkerbouwer in 'KRO-NCRV 2Doc: Gerlach'

woensdag 12 juni 2024

De KRO-NCRV 2Doc 'Gerlach' was de afgelopen maanden een groot succes in de bioscoop. De documentaire over de laatste Amstelveense boer Gerlach brak in zijn woonplaats zelfs alle records en versloeg daarmee James Bond.

'Gerlach' is een liefdevol en humoristisch portret van akkerbouwer Gerlach, die al zestig jaar boert onder de rook van Schiphol. Om hem heen heeft hij alles zien veranderen.
Naderende consumptiemaatschappij


Met veel toewijding zorgt Gerlach voor zijn bieten en graan, terwijl projectontwikkelaars op zijn land azen en de klimaatverandering zijn oogst ontregelt. Waar zijn boerderij vroeger verlaten in het landschap stond, ziet hij de consumptiemaatschappij steeds meer om hem heen oprukken. Het simpele houten huisje van Gerlach is inmiddels ingeklemd door een Shell tankstation, distributiecentra en een tot diep in de nacht geopende McDonalds.

Ondanks alles wat op zijn pad komt blijft Gerlach fier overeind met zijn relativerende humor en geholpen door zijn liefhebbende broers en vrienden.

'Gerlach' is geregisseerd door Aliona van der Horst ('Turn Your Body to the Sun', 'Liefde is aardappelen') en Luuk Bouwman ('Allen tegen Allen', 'Het is waar maar niet hier') en is geproduceerd door Docmakers in coproductie met KRO-NCRV, met steun van NPO-fonds en het Nederlands Filmfonds.

Na een succesvolle bioscooprelease met meer dan 25.000 bezoekers en de prijs voor Beste Nederlandse Film op IDFA 2023, wordt '2Doc: Gerlach' op donderdag 13 juni om 22.20 uur uitgezonden door KRO-NCRV op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Oranjezomer' - Hélène Hendriks (SBS6)

Elke werkdag bespreekt Hélène Hendriks de actualiteit en de sportzomer vanuit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, de havenstad waar op 12 augustus de Tour de France voor vrouwen van start gaat. Onder andere Jack van Gelder en Rutger Castricum zijn de weekgasten, terwijl de gezellige aanschuifbar weer klaarstaat voor meer bekende gezichten.

'De Oranjezomer', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers