Operatalentenjacht 'ARIA' terug bij MAX

woensdag 31 augustus 2022
Foto: Omroep MAX - © Bart van der Putten 2021

Omroep MAX gaat in het tweede seizoen van de operatalentenjacht 'ARIA' op zoek naar dé nieuwe operaster van Nederland. In het programma zingen tien talentvolle kandidaten wekelijks de beroemdste aria's en zij worden hierop beoordeeld door een vakkundige jury.

Na acht weken is de ontknoping: wie is het grootste operatalent van Nederland? De kandidaten worden live muzikaal begeleid door het Nationaal Jeugdorkest onder leiding van dirigent Leonard Evers. De presentatie is in handen van Dionne Stax.


Opera is meer dan zingen alleen, het gaat om het overbrengen van een verhaal en emoties: wie beheerst alle facetten van het operavak? In het programma komen bekende aria’s voorbij uit opera’s zoals Carmen, La bohème, Don Giovanni en Le nozze di Figaro. De tien operatalenten gaan elke week gekleed in bijzondere couture en vertolken hun rol  in moderne decorstukken met de nieuwste technieken. De kandidaten worden beoordeeld door drie juryleden: voorzitter Rosemary Joshua, operazangeres Tania Kross en klassieke-muziekkenner Floris Kortie.

Tania Kross en Floris Kortie
Al tijdens haar studie aan het conservatorium viel operazangeres Tania Kross op door verschillende concoursen te winnen. Na haar studie tourde ze langs alle belangrijke internationale concertzalen. Nieuw bij 'ARIA' is Floris Kortie. Hij is kenner en professioneel liefhebber van klassieke muziek en presentator van het muziekprogramma Podium Klassiek.

Juryvoorzitter
Juryvoorzitter Rosemary Joshua zong op alle belangrijke internationale podia. Tegenwoordig staat ze met deze schat aan ervaring aan het hoofd van De Nationale Opera Studio, een felbegeerde opera-opleiding waar jonge, getalenteerde zangers worden klaargestoomd voor een internationale operacarrière.

Secret Judge
Hoog in de loge van de arena van 'ARIA' huist de mysterieuze Secret Judge. In het eerste seizoen van de operatalentenjacht nam de Nederlandse topdirigent Jaap van Zweden deze plek in. De Secret Judge is een internationaal vermaarde autoriteit op het gebied van opera en klassieke muziek en hij bepaalt wekelijks welke kandidaat wel of niet doorgaat naar de volgende ronde. De identiteit van dit mystieke jurylid blijft geheim tot aan de grote finale. Elke week geeft de Secret Judge commentaar op de optredens van onze operatalenten. 

Winnares 'ARIA' seizoen 1
In het eerste seizoen van 'ARIA' kwam sopraan Elenora Hu als winnares uit de strijd. Zij ging ervandoor met de hoofdprijs: een opleiding aan de Opera Studio van de Nationale Opera.

'ARIA' is een co-productie van Omroep MAX en MediaLane waaraan de Nationale Opera heeft bijgedragen, met financiële ondersteuning van de VriendenLoterij.

'ARIA', vanaf zondag 2 oktober om 20.30 uur bij MAX op NPO 1.

DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Ik Vertrek' (AVROTROS)

Voor het eerst in de 'Ik Vertrek'-geschiedenis volgen we mensen die maar liefst drie keer emigreerden, naar drie verschillende landen. Na een mislukt avontuur in Frankrijk treffen we Laurens en Brigitte in Duitsland. Hoewel ze een charmant plekje tussen de koeien hebben, is dit ook niet hun eindbestemming. Die ligt, als het goed is, in Spanje. Hier willen ze retreatprogramma's opzetten voor groepen. Nog voordat de verbouwing is gestart, hebben ze al de eerste boeking binnen. Over vijf weken ontvangen ze twaalf personen en er moet nog héél véél gebeuren. De vraag is of Laurens en Brigitte die uitdaging aan kunnen.

'Ik Vertrek', om 21.20 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers