'Redders Op Zee' brengt bijzonder werk van vrijwilligers op reddingsboten in beeld

donderdag 21 juli 2022
Foto: © EO 2022

Hoe is het om levensreddend werk te doen, soms met gevaar voor eigen leven? In het nieuwe EO-programma 'Redders Op Zee' worden de vrijwilligers bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gevolgd.

Bij nacht en ontij varen zij uit en trotseren ze de grootste stormen om mensen in nood te helpen. In de zes afleveringen van Redders op zee wordt het wel en wee op vier reddingstations in beeld gebracht: IJmuiden, Ouddorp, Ter Heijde en Marken.


Hoge golven, snelle oranje boten, veel actie: dat is het beeld dat snel opkomt als je aan dit werk denkt. Maar het vraagt veel discipline, oefening en toewijding. De redders vinden het vanzelfsprekend om hulp te verlenen, maar in het programma wordt zichtbaar hoe bijzonder hun werk is. Saamhorigheid, kameraadschap en onvoorwaardelijke inzet is kenmerkend voor de vrijwilligers.

Tweede thuis
Het werk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Voor alle stations geldt dat wanneer de pieper gaat, de reddingboot binnen een paar minuten uit moet kunnen varen. Dat heeft impact op het hele thuisfront. Voor veel vrijwilligers is het reddingstation een tweede thuis. Met veel toewijding wordt geklust aan de boten of schoongemaakt na een tocht op het zoute water. Maar hoe combineren de redders het vrijwilligerswerk met een baan, of bijvoorbeeld hun rol als ouder, buur of echtgenoot thuis? Redders op zee toont de mens achter de stoere baan.

Stations
Elk reddingstation is anders. Verschillende boten, andere omgeving om in te varen en ook een eigen cultuur onderling. Er is één overeenkomst: alle vrijwilligers delen dezelfde passie en zetten zich met hart en ziel in om mens of dier in nood te helpen.

IJmuiden
In IJmuiden liggen de boten in de vissershaven en kunnen onder alle omstandigheden uitvaren. Die diversiteit zie je ook terug in de acties: vervoer van patiënten van passerende zeeschepen, grote zoekacties, honden die overboord gevallen zijn of watersporters in problemen.

Ouddorp
Ouddorp is populair onder watersporters en daardoor een druk reddingstation. In het watersportseizoen rukken ze zo’n 150 tot 180 keer uit. Aan de ene kant is de Noordzee, vooral populair bij kiters. Aan de andere kant ligt het Grevelingenmeer waar vooral surfers en zeilers te vinden zijn.

Ter Heijde
Ter Heijde is een echte strandplaats, vlakbij Monster. De acties bestaan veelal uit kusthulpverlening aan mens en dier. De reddingboot in Ter Heijde moet gelanceerd worden vanaf het strand met behulp van een bootwagen.

Marken
Marken is het enige reddingstation in de serie dat niet gelegen is aan de Noordzee. Ze redden en helpen mensen en dieren die in problemen zijn geraakt op het Markermeer.

'Redders op Zee' is te zien vanaf dinsdag 11 oktober om 21.30 uur bij de EO op NPO 1.

DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Keuringsdienst van Waarde' (KRO-NCRV)

Alle eendjes heerlijk warm in het ijskoude water: de mens keek ernaar en wilde dat ook. En dus namen we hun dons en stopten het in onze jassen en dekbedden. Lang bleek dat niet bepaald diervriendelijk te gaan. Er waren verhalen over levende pluk en dwangvoeding bij eenden en ganzen. Maar koop nú iets met dons en je krijgt er gratis een stapeltje beloftes bij. 'Verantwoord' staat erop. Eerlijk en zelfs diervriendelijk. Maar hoe komen ze eigenlijk aan verantwoord, diervriendelijk dons? 'De Keuringsdienst' kleedt zich extra warm en komt erachter dat een eend eigenlijk nog een kuiken is als-ie koud gemaakt wordt.

'Keuringsdienst van Waarde', om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Dossiers