Rudy Bouma nieuwe VS-correspondent NOS

dinsdag 18 april 2023

'Nieuwsuur'-verslaggever Rudy Bouma wordt de nieuwe multimediale correspondent Noord-Amerika van de NOS. Per 1 augustus is hij de opvolger van Lucas Waagmeester, die in maart Washington DC verruilde voor Hilversum en de post van adjunct-hoofdredacteur Nieuws.

Bouma (49) is sinds 2000 in dienst bij 'Nieuwsuur' (NTR/NOS) en diens voorloper 'NOVA' (NOS/VARA). Hij was geregeld in de brandhaarden in de wereld om verslag te doen van revoluties, rampen en terreuraanslagen. Zo maakte hij reportages in Afghanistan ten tijde van de Nederlandse militaire aanwezigheid daar en was hij bij de jihadistische aanslagen in Mumbai in 2008. In 2014 en 2015 deed hij tientallen keren verslag vanuit de door de Russen geannexeerde Krim en in Oekraïne, onder andere in het gebied waar net de MH17 was neergeschoten. Ook na de Russische inval reisde hij meermaals naar verschillende delen van Oekraïne om er reportages te maken over de oorlog.


Vanaf 2016 is Bouma zich ook gaan toeleggen op (online) extremisme, desinformatie en radicalisering. In de 'Nieuwsuur'-serie #Ophef voor NPO Start ontrafelde hij nepnieuws en complottheorieën op sociale media.

Voor Bouma gaat met het correspondentschap in de VS een langgekoesterde droom in vervulling: 'Het brengt me naar de bakermat van onderwerpen waarmee ik me de afgelopen jaren intensief heb beziggehouden, zoals Big Tech, online desinformatie, maatschappelijke polarisatie en rechts-extremisme. Toch kijk ik vooral uit naar gesprekken met gewone Amerikanen, naar reportagereizen in dat uitgestrekte land en naar verslag doen van de presidentsverkiezingen in 2024.'

Hoofdredacteur NOS Nieuws Giselle van Cann: 'Met Rudy halen we opnieuw een journalistiek zwaargewicht binnen voor de post van VS-correspondent. Met zijn specifieke ervaring is hij bij uitstek in staat om zowel het harde nieuws te verslaan als ons inzicht te geven in de ontwikkelingen in de Verenigde Staten.'

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'B&B Vol Liefde' (RTL 4)

Iris geeft haar logee Renť een tweede kans en die pakt de hobbygoochelaar met beide handen aan. In het Catalaanse landschap opent Albert de deuren tot zijn kasteel, en zo krijgt Marijke zijn pronkstuk te zien. In Zuid-Afrika wordt er flink geflirt, maar komt er ook een nieuwe man bij om Mirjam te veroveren. En we maken kennis met Arno, de laatste B&B-eigenaar die op zoek gaat naar zijn droomman.

'B&B Vol Liefde', om 20.35 uur op RTL 4.

Dossiers