Schrijver Onno Blom zoekt naar verborgen oorlogsverleden eigen familie

maandag 29 april 2024

Het was geen geheim, maar wel een verborgen geschiedenis die de familie van schrijver Onno Blom tijdens de oorlog verscheurde. Zijn grootvader, Jan Blom, zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet, maar zijn overgrootvader, Johan Blom, zat met zijn vrouw en zeven zoons en dochters bij de NSB.

Als jongen vond Onno in de studeerkamer van zijn vader, historicus Hans Blom en oud-directeur van het NIOD, een houten kistje van opa Jan. Het kistje was gevuld met foto’s van soldaten, zijn identiteitskaart van de Binnenlandse Strijdkrachten en zijn vervalste persoonsbewijs. Wat had Jan Blom, opgeleid tot reserveofficier bij de artillerie, tijdens de oorlog precies meegemaakt? En wat gebeurde er toen hij zich aansloot bij de gewapende verzetsgroep De Duif in Friesland?


Middenin de oorlog brak Onno’s opa met zijn ouders, broers en zussen. Hij wilde niet worden verraden door zijn eigen familie die zich aan de vijand had verbonden. Maar wat sprak de Blommen aan in de NSB? Waarom bleef het grote, hechte gezin de beweging tot het bittere einde trouw? Samen met zijn vader gaat Onno op zoek naar het goede en foute verleden van zijn familie.

Het spoor van opa Blom en terug naar Westerbork
Onno en Hans duiken de archieven in om de ledenregisters van de NSB te raadplegen en de strafdossiers van hun familieleden te bestuderen. Onno volgt niet alleen het spoor van opa Jan naar Friesland, maar ook van diens beste vriend, verzetscommandant Philip Pander. Hoe liep het af met de mannen van De Duif toen Pander door de Duitsers werd gepakt? Over de oorlog werd in de familie Blom vijfenzeventig jaar gezwegen. Toch waren twee zussen van opa Jan, Map en Door, honderd en zevenennegentig jaar, bereid om terug te gaan naar Westerbork, het kamp waar zij na de bevrijding als foute Nederlanders werden opgesloten en waar hun vader, patriarch Johan Blom, overleed. Weten Onno en Hans het zwijgen te doorbreken?

'In de Ban van Goed en Fout' is een coproductie van BNNVARA en Medialane. Regie: Richard den Dulk.

'In de ban van Goed en Fout' start op dinsdag 30 april om 22.30 uur en is tot en met vrijdag 3 mei elke avond te zien bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

In 'Vandaag Inside Oranje' geven Wilfred Genee, Johan Derksen en Renť van der Gijp hun kijk op het EK en de actualiteit. Met wisselende, terugkerende gasten aan tafel en aan de bar, blikt het trio terug op de EK-wedstrijden en bespreekt het zaken die Nederland die dag bezighouden.

'Vandaag Inside Oranje', om 22.55 uur op SBS6.

Dossiers