Slechtste Chauffeurs doen ultieme poging tot verbeteren van hun rijstijl in 'De Beste Slechtste Chauffeur van Nederland'

dinsdag 30 mei 2023
Foto: RTL 5 - © Tom Cornelissen 2023

Ze hebben allemaal hun rijbewijs, maar toch raken ze standaard auto's bij het inparkeren, zien ze continu fietsers over het hoofd, of durven ze Łberhaupt nooit te rijden: voor vier Slechtste Chauffeurs van Nederland is er sinds hun deelname aan het programma weinig veranderd aan hun rijstijl.

Ze stappen daarom vanaf 31 mei opnieuw achter het stuur van de lesauto in het nieuwe RTL 5-programma ‘De Beste Slechtste Chauffeur van Nederland’, om samen met vier doorgewinterde en nietsontziende rijinstructeurs een ultieme poging te doen om zich zonder levensgevaarlijke situaties en vele schades in het verkeer te begeven.


Onder leiding van presentator John Williams halen de instructeurs alles uit de kast om de deelnemers veilig de weg op te sturen, en zelf de ‘Gouden L’ voor beste instructeur in de wacht te slepen. Regelmatig leidt dit tot emotionele, hilarische, maar ook confronterende situaties in de lesauto. Wie van de kandidaten weet zichzelf te verbeteren en slaagt uiteindelijk voor het Grote Rijexamen in Nijmegen, met op de route het gevreesde en onoverzichtelijke Keizer Karelplein? Wie kan zich uiteindelijk kronen tot: ‘De Beste Slechtste Chauffeur van Nederland’?

Andy (22) met rijinstructeur Fatima (33)
Na 15 keer theorie- en 9 keer praktijkexamen is deze kersverse winnaar van ‘De Slechtste Chauffeur van Nederland’ naar eigen zeggen met puur geluk en tot frustratie van zijn toenmalige instructrice geslaagd. Op de weg heeft hij de auto, en zichzelf echter totaal niet onder controle. Instructrice Fatima is een echte doorzetter en hoopt Andy te helpen de schaamte aan de kant te kunnen zetten. Volgens haar kan iedereen autorijden, en lukt het ook Andy uiteindelijk om zijn doel te behalen: zelfstandig naar de plekken rijden waar hij met zijn oliebollenkraam staat.

Wassima (24) met rijinstructeur Youran (41)
Waar ze grote stappen maakt in haar studie, komt het autorijden van de 23 jarige Wassima, die met overtuiging het seizoen won, maar niet van de grond. Ondanks dat ze graag zelfstandig zou willen zijn, en voor haar werk op Schiphol zelfstandig moet kunnen rijden, moet ze daarom tot nu toe steeds met het openbaar vervoer. Wassima heeft altijd een antwoord klaar, soms tot frustratie van rijinstructeur en ex-militair Youran. Met zijn jarenlange ervaring, onder andere in circuittrainingen, heeft hij een uitgesproken visie. Streng en duidelijk, maar altijd met het doel van Wassima voor ogen.

Bradley (22) met rijinstructeur Joost (42)
Autoschades aan de leaseauto van zijn werk kosten Bradley elke maand honderden euro’s. Zijn baas is helemaal klaar met de ongelukken, en dus moet hij alles zelf vergoeden. Een autorit zit voor Bradley vol met frustratie, getoeter, en commentaar op de overige weggebruikers. Voor rijdocent Joost is het daarom hoog tijd om hem een spiegel voor te houden. Hij heeft veel geduld, maar wederzijds respect is enorm belangrijk voor hem. Samen gaan ze voor de winst, maar belangrijker: ervoor zorgen dat Bradley’s moeder niet meer angstig is, wanneer ze weet dat Bradley aan het rijden is.

Rieki (69) met rijinstructeur Henny (70)
Toen Rieki werd opgegeven voor ‘De Slechtste Chauffeur van Nederland’ had ze al bijna 40 jaar geen auto meer gereden en ook na haar deelname verandert er helaas weinig, ze blijft ver weg van het stuur en heeft weinig zelfvertrouwen op de weg. Instructrice Henny, een oude rot in het rijvak, zegt graag waar het op staat en gaat er graag helemaal voor. Ze vindt het prachtig dat ze Rieki kan helpen zichzelf te overwinnen, met als uiteindelijke doel: een zelfstandige rit inclusief het invoegen en rijden op de snelweg.

'De Beste Slechtste Chauffeur van Nederland' wordt geproduceerd door Skyhigh TV en is vanaf woensdag 31 mei wekelijks om 20.30 uur te zien bij RTL 5.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Geknipte Gast' (foto: BNNVARA - © Nozem Films 2021)

Zanger Ernst DaniŽl Smid heeft sinds 2017 de ziekte van Parkinson. In de kappersstoel bij ÷zcan Akyol vertelt hij over zijn hersenoperatie, waardoor de klachten van de ziekte minder geworden zijn. Maar hij vertelt ook dat zijn wereldje inmiddels erg klein is geworden. Volgens Ernst DaniŽl is dat zijn eigen schuld. Hij verwijt zichzelf dat hij te weinig oog heeft gehad voor mensen om zich heen en te egoÔstisch is geweest.

'De Geknipte Gast', om 21.05 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers