Spraakmakende docureeks over Belgische prins Laurent, broer van koning Filip op Vlaamse zender Canvas

dinsdag 18 april 2023

Prins Laurent is altijd het buitenbeentje van de Belgische koninklijke familie Saksen-Coburg geweest. Hij is onvoorspelbaar en bij momenten een ongeleid projectiel.

Tegelijkertijd is Laurent een dierenactivist, kunstliefhebber en wereldverbeteraar. De Belgen vinden hem grappig en als ‘clown’ van de koninklijke familie is hij bijzonder populair. Hij is zonder twijfel de meest kleurrijke Coburger van zijn generatie.


'Laurent, Prins op overschot' is thematisch opgebouwd en beperkt zich niet tot het verhaal van Laurent, maar gaat ook op zoek naar overeenkomsten tussen de prins en andere leden van de familie en de dynastie van de Coburgs. De rebelse prins Karel (regent van België na de Tweede Wereldoorlog) bijvoorbeeld, die na een vete brak met zijn eigen familie. Ook Albert I, die een zeer ongelukkige jeugd doormaakte, komt aan bod, net als de psychische problemen van keizerin Charlotte van Mexico (dochter van koning Leopold I). Hierdoor overstijgt de reeks het puur biografische.

De reeks portretteert prins Laurent op een respectvolle manier, maar gaat ongemakkelijke onderwerpen niet uit de weg. In de reeks komen 24 getuigen aan het woord: vertrouwelingen, koningskenners, (voormalige) politici en journalisten. Daarbij zijn zowel koningsgezinden als republikeinen.

Prins Laurent is de jongste broer van koning Filip en de oom van kroonprinses Elisabeth.

Laurent heeft met zijn vrouw prinses Claire drie kinderen: Louise (19), die in Maastricht studeert, en de tweeling Aymeric en Nicolas (17)

Koningshuisdeskundige Jan Van den Berghe en onderzoeksjournalist Mario Danneels zijn de raamvertellers van dienst. Danneels veroorzaakte in 1999 commotie door het bestaan van de buitenechtelijke dochter van koning Albert II, Delphine Boël, voor het grote publiek te onthullen. Politieke journalisten Gui Polspoel en Luckas Vander Taelen nemen de rol van kritische, republikeinse columnisten op zich.

Intimi van Laurent zijn onder meer professor Kerkelijk Recht Werner-Édouard de Saeger van Nattenhaesdonck, priester en vriend Père Gilbert en Renée Haferkamp, die Laurent kent toen hij stage liep bij Eurocommissaris Karel Van Miert. Daarnaast komen ex-klasgenoten Dominique Desimpel, Bob Jespers en Peter Van Camp aan bod, net als de familie Cleiren, gastouders van Laurent toen hij drie jaar lang naar school ging in het Pius X-college in Wilrijk. Zij spreken voor het eerst op televisie over hun band met Laurent. Verder zijn onder andere voormalige politici zoals ex-premier Marc Eyskens, voormalige burgemeester van Brussel François-Xavier de Donnea, ex-vice-premier en Eurocommissaris Louis Michel en ex-minister van landbouw en leefmilieu Vera Dua te zien.

De eerste aflevering onderzoekt waarom in 1991 de Salische wet wordt afgeschaft. Door deze politieke beslissing kregen vrouwen toegang tot de troon en zakt Laurent van plaats drie naar plaats vijf in de lijn van troonopvolging. Veel waarnemers vermoeden dat de wet is afgeschaft op aandringen van toenmalig koning Boudewijn, omdat hij als geen ander kon weten hoe onhandelbaar zijn neefje Laurent is. Laurents jeugdjaren verliepen dan ook bijzonder woelig en weinig prinselijk. Zijn rebelsheid is hoofdzakelijk tegen zijn familie gericht. 

De tweede aflevering is gewijd aan de wisselvallige populariteit van Laurent. Net na de troonsbestijging van zijn vader Albert II wordt Laurent het populairste lid van de koninklijke familie. Hij is de enige van de Belgische royals die de pers opzoekt. En met succes. Zonder uitgekiende strategie weliswaar, gewoon door zichzelf te zijn. Hij duikt op in verschillende televisieprogramma’s en vult populaire tijdschriften. Hij heeft star quality en wordt een tijd de lieveling van de royaltypers. Lang duurt dat niet. Wanneer er kritisch of ironisch over hem wordt bericht, reageert hij arrogant waardoor zijn populariteit snel daalt.

De derde aflevering zoomt in op de vrouwen in het leven van Laurent. Te beginnen met zijn moeder, die steeds weer opduikt als Laurent in de problemen zit. Het is koningin Paola die Laurent in contact brengt met de Franse rockpriester Père Gilbert, tot vandaag zijn mentor en vriend. Ook de aanvankelijk geheime relatie met de Vlaamse charmezangeres en toenmalige pin-up Wendy Van Wanten komt aan bod. Albert en Paola gruwen van de romance. Toch houdt de liefde enkele jaren stand. Na de breuk wordt Laurent opgenomen in een psychiatrische kliniek. Rust vindt de prins bij zijn vrouw Claire. Zij wil Laurent redden maar onderschat hoe gekwetst en gekweld haar man is. 

De laatste aflevering gaat over het engagement van Laurent. Hij wordt wel eens lacherig 'Monseigneur Woef' genoemd, maar zijn initiatief om gratis dierenklinieken op te richten voor mensen die het financieel moeilijk hebben, is nog steeds succesvol. Laurent profileert zich ook als ecologist en krijgt daarbij zelfs steun vanuit de koninklijke familie. Al meer dan 15 jaar is hij voorzitter van het ecologisch instituut KINT (het Koninklijk Instituut voor het Duurzame Beheer van Natuurlijke Rijkdommen en de bevordering van Schone Technologie). Ook engageert hij zich in een grootschalig herbebossingsproject in Libië. 

'Laurent, prins op overschot' is vanaf woensdag 19 april om 21.20 uur elke week te zien op Canvas. Deze zender in Nederland te bekijken via Ziggo-kanaal 54 en op KPN-kanaal 30.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Het leven van Jelmer (21) wordt geportretteerd. Hij raakte onder invloed van xtc oververhit op het Amsterdam Dance Event. Samen met familie en vrienden blikken we terug op zijn bijzondere leven.

'Van de Wereld', om 21.20 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers