Stijn zoekt naar perfectie in 'Spuiten en Slikken'-docu 'Mooi, Man'

donderdag 21 juli 2022
Foto: BNNVARA - © Lin Woldendorp 2022

Onderzoek van 'Spuiten en Slikken' en '3Vraagt' laat zien dat ruim 4 op de 10 mannen in Nederland onzeker is over hun uiterlijk. Vooral over hun lichaam (48%), geslachtsdeel (23%) en gezicht (22%).

Een andere opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat 58% van de ondervraagde mannen minstens één negatieve gedachte per week heeft over zijn uiterlijk, en 24% heeft dat dagelijks.


In de 'Spuiten en Slikken' documentaireserie 'Mooi, Man' onderzoekt Stijn de Vries het mannelijk schoonheidsideaal en zijn eigen onzekerheden op dit gebied. Op zijn vijftiende zocht hij al uit hoe duur het is om een neusverkleining te ondergaan en nog steeds is hij onzeker over zijn lichaam: de terugtrekkende haargrens, zijn kaaklijn, zijn armen, zijn slungelige lijf. En is zijn piemel wel groot genoeg? Sinds 1997 is het aantal cosmetische ingrepen onder mannen met 325% gestegen. In deze vierdelige documentaireserie onderzoekt hij waar het nieuwe schoonheidsideaal onder mannen vandaan komt en of het je gelukkiger maakt om daaraan toe te geven. Dit doet hij door met mannen te spreken die op hun eigen manier dealen met onzekerheden. Zo gaat Stijn sporten met een bodybuilder die anabolen gebruikt, doet hij een naaktshoot met een man die op OnlyFans zit en spreekt hij met een man die door een verstoord lichaamsbeeld leidde aan body dysmorphic disorder. En hoe zit het met de ‘normale’ Nederlandse jongeman? Zij vertellen voor de spiegel waar zij onzeker over zijn. De vierdelige documentaireserie.

Stijn: 'Ik heb het nooit met andere mannen over onzekerheid. Wij ‘horen’ immers stoer te zijn: handen vuil, schouders recht, spieren opgepompt en emoties weggestopt. Maar wat gebeurt er als ik het gesprek begin? Ondertussen streef ik in deze serie naar mijn vorm van perfectie. Ga ik me beter voelen als ik dat gespierde lichaam en die strakkere kaaklijn heb? Dat ga ik uitzoeken.'

Over Stijn de Vries
Stijn de Vries (24) is fotograaf, schrijver en presentator. In 2021 rondde hij de BNNVARA Academy af als allround maker. In december 2021 maakte hij zijn eerste serie voor 'Spuiten en Slikken': 'Jong Geleerd, Nooit Gedaan'. Deze serie, waarin hij het taboe rondom zijn maagdelijkheid onderzocht, werd goed ontvangen.

'Mooi, Man' is vanaf dinsdag 2 augustus om 17.00 uur te zien op het YouTube-kanaal van 'Spuiten en Slikken'.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers