'The Rise of the Murdoch Dynasty' bij de VPRO

woensdag 24 mei 2023

De invloed van de Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch is enorm. Met zijn kranten en televisiezenders maakt of breekt hij premiers en presidenten. Hij zorgde er mede voor dat het Westen ten oorlog trok tegen Irak en hij had een hand in de Brexit.

Ondertussen woedt er in zijn eigen familie een strijd om de opvolging. In het driedelige 'The Rise of the Murdoch Dynasty' het verhaal van een invloedrijk man, gevierd en gevreesd door politici.


Aflevering 1: Kingmaker, maandag 3 juli
Sinds de jaren 60 is Rupert Murdochs News Corp uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste media-imperiums ter wereld. En het is geen geheim dat Murdoch zijn media inzet om politieke bondgenoten in een goed daglicht te zetten. Met de verkiezingen van 1997 in het Verenigd Koninkrijk in aantocht, rijst dan ook de vraag wie Rupert Murdoch zal steunen: Tony Blair of John Major? Daarnaast moet hij, gezien zijn leeftijd, een van zijn kinderen benoemen tot opvolger. Zijn dochter Elisabeth lijkt de meeste kans te maken. Het nieuws dat Murdoch trouwt met een van zijn medewerkers laat 'een bom' ontploffen in de familie en wanneer zijn dochter trouwt met een man die niet echt fan is van Murdoch, komt zijn opvolging in het gedrang.

Aflevering 2: The Rebel Alliance, maandag 10 juli
Er zijn opnieuw verkiezingen en Gordon Brown van de Labour Party en David Cameron van de Tory Party hengelen om Rupert Murdochs politieke genegenheid. Een groep mensen, waaronder acteur Hugh Grant, formule 1-baas Max Mosley en journalist Nick Davies, onderneemt ondertussen actie om de malafide praktijken en de vriendjespolitiek binnen het Murdoch-imperium aan de kaak te stellen. Wanneer aan het licht komt dat het mediabedrijf van Murdoch de telefoon van een vermoord schoolmeisje gehackt heeft, heeft Murdoch een enorm probleem. Medewerkers worden gearresteerd en aangeklaagd en zijn tabloid The News of The World wordt opgeheven.

Aflevering 3: The Comeback, maandag 17 juli
Het gaat niet goed met Rupert Murdoch; hij wordt gedumpt door zijn politieke partners, zijn reputatie ligt aan diggelen, zijn moeder is gestorven en zijn vrouw is verliefd op Tony Blair. Hun huwelijk komt tot een einde. Maar Murdoch werkt aan een comeback. Samen met politicus Nigel Farage ontwikkelt hij de Brexit-strategie en hij steunt Donald Trump in zijn gooi naar het presidentschap. Tussendoor begint hij te daten met model Jerry Hall. Uiteindelijk zet hij zijn twee zoons aan het hoofd van zijn imperium in de hoop zo te ontdekken wie het best zijn opvolger kan worden.

Regie: Jamie Roberts

'The Rise of the Murdoch Dynasty', vanaf maandag 25 mei volledig te streamen op NPO Plus. Vanaf maandag 3 juli, wekelijks, 23.10 uur, VPRO, NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

V3 Veronica logo logo Veronica V3

Oorlogsveteraan John Rambo wordt vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis om een speciale opdracht uit te voeren voor het Amerikaanse leger. Hij wordt op verkenningsmissie naar Vietnam gestuurd, om bewijzen te verzamelen dat er nog steeds Amerikaanse soldaten gevangen worden gehouden. Rambo dringt een geheim kamp binnen en slaagt erin één van de krijgsgevangenen te bevrijden. Maar van zodra hij zijn oversten op de hoogte brengt van zijn ontdekking, besluiten die de missie af te blazen en Rambo in de Vietnamese jungle achter te laten. Rambo gaat op de vlucht voor de bewakers van het gevangenkamp, maar denkt er niet aan om zich over te geven. Hij zint op wraak.

'Rambo: First Blood Part II', film uit 1985 met oa. Sylvester Stallone, om 21.50 uur op Veronica.

Dossiers