Theatervertelling 'Yemma' schets doolhof binnen zorginstellingen

dinsdag 19 september 2023

De monoloog 'Yemma', naar het bekroonde boek van Mohammed Benzakour, schetst een poŽtisch beeld van een zoon van een Marokkaanse moeder.

Na een herseninfarct van zijn yemma is hij ineens verzorger geworden en verdwaalt hij in het doolhof van Nederlandse ziekenhuizen, therapeuten en zorginstellingen die niet berekend zijn op patiënten met haar achtergrond.


Theatergezelschap 'WAT WE DOEN' maakte deze filmische theatervertelling samen met regisseur Julius Ponten van Pompstation. Eerder werkten ze al samen aan ‘Adem’ met Nasrdin Dchar, dat meer dan 200.000 keer bekeken werd. Na de landelijke tournee van de theatervoorstelling 'Yemma' in 2021, besloten ze opnieuw de handen ineen te slaan om dit verhaal voor een groter publiek toegankelijk te maken.

'Yemma' begint op het moment dat de zoon zijn moeder voor een van de eerste keren bezoekt in het zorgcentrum. Vol hoop en optimisme zorgt hij voor en praat met haar, ondanks dat zij niet meer kan praten door een herseninfarct. Langzaam begint hij echter aan te lopen tegen allerlei muren. De zoon vertelt direct tegen de kijker over hoe hij worstelt met de zorg voor zijn moeder die geen Nederlands verstaat, niet meer kan praten en aan een heel andere manier van zorg, eten en omgang gewend is. Hij neemt de kijker mee in de sessies met de logopedist, het wassen van zijn moeder, de gesprekken met de artsen en in zijn talloze pogingen om het zo goed mogelijk te doen voor zijn yemma.

'Yemma' is zowel een universeel verhaal over een moeder en een zoon als een verhaal dat vragen stelt bij de staat van de zorg in een land dat steeds meer divers wordt.

Credits: Boek Mohammed Benzakour, theaterregie en tekstbewerking Floris van Delft, filmregie Julius Ponten, spel Yahya Gaier, camera Jan Koks scenografie Robin Vogel, gaffer Erik de Wildt, edit Daan Ader, producent WAT WE DOEN.

'Yemma' is vanaf woensdag 20 september te zien bij BNNVARA op NPO Start.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Frits, Ad, Henny, Edwin en Estavana zijn in Nepal, waar de groep van de ene verbazing in de ander valt. De reisleidster heeft geregeld dat de mannen gaan 'riksja rijden' door het drukke centrum van Kathmandu. Het verkeer is chaotisch en Frits krijgt een botsing. Tijdens een klankschaalsessie krijgt Estavana de slappe lach en valt Ad in slaap. Samen praten ze over het unieke karakter van Ad en wat hij heeft meegekregen van zijn ouders. Als de groep een openbare lijkverbranding bezoekt, krijgt Estavana het te kwaad.

'Beter Laat Dan Nooit', om 20.30 uur bij SBS6.

Dossiers