'Tijd voor MAX': Zie de kracht in elk kind

maandag 29 april 2024
Foto: © Janita Sassen - Omroep MAX 2022

'Tijd voor MAX' staat volgende week volledig in het teken van kinderen met een handicap op de armste plekken van de wereld. Te gast is programmamaker en presentator Eva Eikhout.

Zij vertelt vaak met de nodige zelfspot over de hindernissen die zij doorstaat vanwege haar lichamelijke beperking en wil anderen daarmee inspireren. Voor het Liliane Fonds reist ze naar Indonesië, waar ze kinderen met een handicap ontmoet.


Acht van de tien kinderen met een beperking wonen in de armste delen van de wereld. Hun handicap wordt vaak te laat ontdekt, waardoor ze niet de juiste hulp krijgen. Terwijl hulp in de eerste vijf levensjaren cruciaal is voor hun ontwikkeling. Hoe eerder je ingrijpt, hoe groter het verschil is dat je kunt maken voor een kind.

Eva Eikhout weet dit als geen ander. Ze werd op 9 maart 1996 kerngezond geboren met haar ledematen grotendeels afwezig. Ondanks haar lichamelijke beperking heeft Eva zich goed kunnen ontwikkelen. Dat geldt niet voor de kinderen die ze ontmoet op het eiland Flores in Indonesië.

Jefri (11) gepest en buitengesloten
In 'Tijd voor MAX' onder andere het verhaal van de elfjarige Jefri. Hij heeft een verlamming aan zijn rechterarm en -been, waardoor hij veel dingen niet zelfstandig kan. Hij wordt veel gepest door de kinderen in zijn buurt en heeft samen met zijn moeder Anas te maken met vooroordelen en uitsluiting. Dat doet hem veel verdriet. Vanwege de grote armoede en onwetendheid is Jefri nooit geholpen. Zijn moeder droomt van een eerlijke kans en een zelfstandig leven voor haar zoon.

Ondersteuning voor Kolbi (3)
We maken ook kennis met de driejarige Kolbi. Zij heeft een hersenbeschadiging, waardoor ze volledig afhankelijk is van haar moeder Eka: ze kan niet zelfstandig rechtop zitten en staan. Ook kan ze niet praten. Eka weet al die jaren niet wat er met haar dochter aan de hand is en is ten einde raad. Dankzij het Liliane Fonds krijgt Kolbi nu de ondersteuning die ze zo hard nodig heeft en Eka leert hoe ze het beste met haar dochtertje kan omgaan.

Met weinig middelen veel verschil maken
Jules Becher, kinderrevalidatiearts bij Amsterdam UMC heeft onder meer in Indonesië gewerkt. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om een kind met een handicap op tijd te helpen: 'Er zijn een heleboel dingen waar je als dokter niks aan kunt doen, maar voor het leven van kinderen met een handicap kun je met weinig middelen een heel groot verschil maken.'

Eerste kindercorrespondent ter wereld
Tako Rietveld is de eerste kindercorrespondent ter wereld. Voor het Liliane Fonds sprak hij in Kameroen en Rwanda met kinderen met een handicap. Tako, die ruim tien jaar als verslaggever heeft gewerkt bij het NOS Jeugdjournaal, heeft zelf een handicap. Hij is geboren met een kortere rechterarm.

Over het Liliane Fonds
Het Liliane Fonds steunt kinderen met een handicap in de armste delen van de wereld. Vaak geeft hun omgeving ze geen eerlijke kans om zich volwaardig te ontwikkelen, naar school te gaan en een zelfstandig bestaan op te bouwen. Samen met organisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika verbetert het Liliane Fonds de levenskwaliteit en toekomstkansen van deze kinderen. Daarbij is geen tijd te verliezen. Want hoe eerder een kind steun op maat krijgt, hoe groter de kans op een volwaardig leven!

'Tijd voor MAX', dinsdag 30 april om 17.10 uur bij MAX op NPO 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

In 'Vandaag Inside Oranje' geven Wilfred Genee, Johan Derksen en Renť van der Gijp hun kijk op het EK en de actualiteit. Met wisselende, terugkerende gasten aan tafel en aan de bar, blikt het trio terug op de EK-wedstrijden en bespreekt het zaken die Nederland die dag bezighouden.

'Vandaag Inside Oranje', om 22.55 uur op SBS6.

Dossiers