Uitspraak MH17 live bij de NOS

woensdag 16 november 2022

De rechtbank Den Haag doet aanstaande donderdag, 17 november, uitspraak in het proces rond het neerhalen van vlucht MH17. De NOS doet er op televisie, radio en online live verslag van.

Het proces begon op 9 maart 2020, nadat het internationaal onderzoeksteam JIT jarenlang bewijs had verzameld.


Uiteindelijk werden er vier verdachten aangeklaagd: drie Russen en een Oekraïner. Het Openbaar Ministerie eiste een levenslange gevangenisstraf tegen alle vier. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van het passagiersvliegtuig, in 2014 boven Oekraïne. Alle 298 inzittenden, waaronder 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

Televisie
In een extra uitzending van het 'NOS Journaal' is de uitspraak te volgen vanaf 13.20 uur op NPO 1. De presentatie is in handen van Jeroen Overbeek; Kees van Dam doet verslag van de reacties vanuit de rechtbank bij Schiphol. In de studio is advocaat Geert-Jan Knoops, bijzonder hoogleraar politiek van het internationaal recht bij de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast actief voor het Internationaal Strafhof ICC in Den Haag.

'NOS Journaal: Uitspraak MH17 proces'
13.20-15.55 uur, NPO 1

Radio
Op NPO Radio 1 is er vanaf 13.00 uur een speciale uitzending van de NOS en Omroep Max, met daarin de reacties van nabestaanden en de advocaten. De presentatoren, Mark Visser en Jurgen van den Berg, volgen de uitspraak met diverse gasten, onder wie Rusland-deskundige Helga Salomon, vice-voorzitter Ruud Stegers van de Vereniging van Verkeersvliegers en Lex Meulenbroek, DNA-expert bij het Nederlands Forensisch Instituut. Correspondent Michiel Driebergen komt in de uitzending vanuit Oekraïne. Ze bespreken onder meer de ramp in het licht van de oorlog in Oekraïne en de gevolgen van de ramp voor de luchtvaart. Verder wordt teruggekeken op de gebeurtenissen in 2014 en op de impact van de ramp toen en nu in Nederland.

'De Ramp met de MH17: de Uitspraak'
Vanaf 13.00 uur, NPO Radio 1

Online
Online (NOS.nl en de NOS app) is de uitspraak te volgen via een liveblog en een livestream van de televisie-uitzending.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Boerderij van Dorst' (BNNVARA)

Roxeanne Hazes en Nikkie de Jager komen Raven helpen. Ze maken samen een hügelbed en plukken appels om cider te maken. Terwijl ze de handen uit de mouwen steken, vraagt Raven ze het hemd van het lijf.

'Boerderij van Dorst', om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers