'Van Grijs Naar Groen': 12 straten gaan de strijd aan tegen verstening van de buurt

vrijdag 1 september 2023

Het nieuwe metamorfose-programma '12 Straten Groen' gaat zaterdag 2 september van start op NPO 1 om 19.00 uur. Eerder werd bekend dat buurtbewoners van twaalf verschillende gemeentes uit alle provincies in Nederland hun handen uit de mouwen steken om hun straat met elkaar te vergroenen.

In twaalf afleveringen komen bewoners samen om een compleet plan te maken: van straatontwerp, tegels wippen tot aan het aanplanten, snoeien en bloeien. De presentatie van het programma ligt in handen van KRO-NCRV presentatoren Anita Witzier en Tim Hogenbosch en tuinexperts Anne Wieggers en Martin Stuger, ook bekend van BinnensteBuiten.


Aflevering één start zaterdag 2 september in Den Oever, Noord-Holland. De bewoners uit de Zeestraat hebben een jaar lang hard gewerkt voor een meer leefbare buurt en het resultaat mag er zijn. In '12 Straten Groen' wordt niet alleen de straat groener, ook bewoners leren elkaar steeds beter kennen. Samen moeten ze de klus klaren.

Groene voordelen
KRO-NCRV gelooft in een wereld die groener. Daarom wil de omroep met het nieuwe programma '12 Straten Groen' de verstening in Nederland onder de aandacht brengen. Nederland heeft te veel grijze buurten. Ruim een derde van het tuinoppervlak in Nederland is ‘versteend’. Meer groen in de straat ziet er niet alleen aantrekkelijker uit, maar is ook nog eens goed voor de mens, het dorp of de stad. De planten werken als een spons. Ze houden regenwater vast en geven dit langzaam weer af aan de lucht. Groen in de buurt zorgt voor verkoeling, legt fijnstof vast en voorkomt dat het riool overstroomt. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de biodiversiteit. Bovendien spelen kinderen meer buiten als er groen in hun omgeving is. Het KRO-NCRV programma '12 Straten Groen', brengt mensen uit verschillende buurten bij elkaar en maakt samen met hen een groene oase van hun buurt. Bovendien worden kijkers geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met het vergroenen van hun eigen buurt.

Groenste straat van Nederland
In totaal wordt er een jaar keihard gewerkt om alle straten om te toveren tot aantrekkelijke groene buurten. De deelnemende gemeenten zijn: Alphen aan de Rijn, Arnhem, Assen, Den Oever (Hollands Kroon), Den Bosch, Dronten, Groningen, Hengelo, Leeuwarden, Maastricht, Terneuzen en Veenendaal. Na afloop van elke aflevering kan de kijker de straat cijfers geven op de onderdelen inzet, samenwerking en de uitwerking van het ontwerp. Stemmen kan via: 12stratengroen.kro-ncrv.nl.

12 stekkies groen
Naast het wekelijkse programma heeft KRO-NCRV aanvullend een extra online format ontwikkeld voor YouTube dat bestaat uit korte video’s. Daarin bezoekt 'BinnensteBuiten'-expert Martin Stuger verschillende mensen in het land die hulp kunnen gebruiken om hun eigen ‘stekkie’ te vergroenen. Of je nu een tuin, balkon of geen buitenruimte hebt, iedereen kan zijn eigen leefruimte vergroenen.

Zoom in op jouw eigen straat
Mensen die benieuwd zijn hoe het ervoor staat in hun eigen straat, kunnen de online postcodetool van KRO-NCRV raadplegen. Deze tool won recent de Zilveren Dutch Interactive Award. Door je postcode in te voeren, zoomt de tool vanuit satellieten in op de ingevoerde woonplaats. De postcodetool laat op basis van data zien hoe het op die plek gaat met hittestress, biodiversiteit, wateroverlast en groen in de buurt. Afhankelijk van de uitkomst worden er concrete tips gegeven om te vergroenen. De postcodetool is vanaf zaterdag 2 september te vinden op 12stratengroen.kro-ncrv.nl.

'12 Straten Groen' is vanaf zaterdag 2 september wekelijks te zien om 19.00 uur bij KRO-NCRV op NPO 1 en op NPO Start en wordt voorzien van audiodescriptie.

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Au Pairs' (BNNVARA)

De vierde au pair, Aïcha, vertrekt naar Hawaï. Ze mist haar overstap en belandt in haar eentje in Los Angeles. Bibi trekt in bij de familie Aiwohi. Haar eerste nacht draait uit op een regelrechte nachtmerrie en zorgt voor flink wat twijfel. Ook Melanie ontmoet haar gastgezin. Wat doet het met haar wanneer blijkt dat ze voor vier jonge kinderen moet zorgen? Quincy probeert een band op te bouwen met de pubers in huis.

'Au Pairs', om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers