Vervolg op 'De Nieuwe Vermeer': een nieuwe uitdaging voor creatief Nederland

vrijdag 15 maart 2024
Foto: Omroep MAX - © Stef Nagel 2024

Na het succes van 'De Nieuwe Vermeer' gaat de grootste creatieve competitie opnieuw van start. In 'De Gezonken Meesters' staan zes Nederlandse meesterwerken centraal die verloren zijn gegaan met het zinken van het schip Vrouw Maria.

Creatief Nederland krijgt de kans om werken van o.a. Paulus Potter en Gerard Dou - meesters die tot de top van de vaderlandse kunstschilders in de zeventiende eeuw behoren - nieuw leven in te blazen. Alles mag, op welke kunstzinnige manier dan ook. Enthousiastelingen kunnen zich aanmelden via deze website. Het programma, gepresenteerd door Dionne Stax, is in het voorjaar van 2025 te zien bij MAX op NPO 1.Het leest als een spannend boek; in de avond van 3 oktober 1771 slaat het Nederlandse zeilschip Vrouw Maria in een zware storm vast op de rotsen, vlak voor de kust van Finland. De schade lijkt aanvankelijk mee te vallen. Gedurende zes dagen probeert de crew met man en macht het schip te bergen. Tevergeefs, door het slechte weer. Als in de ochtend van 9 oktober het weer eindelijk is opgeklaard, blijkt de Vrouw Maria in de nacht te zijn verdwenen. Met aan boord één van de grootste kunstschatten ooit…

'De Gezonken Meesters' biedt creatief Nederland de unieke kans om een eigen versie te maken van één van de gezonken werken. Alles mag, abstract of figuratief, geschilderd of op welke kunstzinnige manier dan ook. De winnende werken worden na afloop geëxposeerd op een bijzondere plek in Nederland. Centraal staan werken van Gerard Dou, Paulus Potter, Gabriël Metsu, Gerard ter Borch, Adriaen van Ostade en Philips Wouwerman.

Het verhaal van de Vrouw Maria vormt de rode draad door de zes afleveringen; elke week staat één gezonken werk centraal. De opzet van 'De Gezonken Meesters' is verder vergelijkbaar met 'De Nieuwe Vermeer'. Elke week krijgen twee geselecteerde meesterschilders de opdracht van hun leven: maak het missende schilderij zoals de betreffende meester dat zelf gedaan zou hebben. Zij laten hun eigen stijl volledig los. Daarnaast is er een groep amateur-, beginnend of professionele kunstenaars die thuis aan de slag gaat. Ook zij worden gevolgd in de afleveringen. Bij hen gaat het om de persoonlijke interpretatie van het gezonken werk. Hierbij is alles mogelijk en toegestaan.

Meedoen
MAX is op zoek naar creatievelingen. Enthousiastelingen die deel uit willen maken van het project en binnen drie maanden een gezonken werk nieuw leven in willen blazen, kunnen zich opgeven. Ervaring is geen vereiste, de wedstrijd is voor iedereen vanaf dertien jaar. Aanmelden kan tot uiterlijk 28 april 2024.

'De Gezonken Meesters' is een coproductie van Omroep MAX en Helder.

'De Gezonken Meesters', voorjaar 2025 bij MAX op NPO 1.

DOSSIER: Kandidaten/publiek Gezocht NL

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Hofkar' (PowNed)

De BoerBurgerBeweging (BBB) groeit als kool. Dit gaat ten koste van de voormalige boerenpartij CDA. Willemien Koning-Hoeve, Statenlid in Noord-Holland n melkveehouder, gaat bij deze Europese verkiezingen de agrarische stemmen proberen terug te winnen voor haar partij. Hoe gaat ze dat doen? En hebben de boeren het CDA nog wel nodig?

'De Hofkar', om 22.10 uur bij PowNed op NPO 2.

Dossiers