Videoland Academy zoekt Dutch Horror-verhalen en beste docu-ideeŽn

zaterdag 25 september 2021

De eerste Videoland Academy films gaan deze week in premiŤre op het Nederlands Film Festival, maar Videoland is altijd op zoek naar nieuwe scenarioschrijvers en documentairemakers die hedendaagse, originele en toegankelijke verhalen kunnen vertellen.

Videoland Academy nodigt makers uit hun creatieve verhalen in de vorm van een genrefilm te vertellen, aangezien dit momenteel (nog) te weinig wordt gedaan in Nederland. Voor de derde editie is Videoland Academy op zoek naar Dutch Horror (fictie) en documentaire ideeën in Nederlandse context. Inschrijven voor de derde editie van Videoland Academy kan van 25 september t/m 5 december 2021. Kijk voor meer informatie op www.videoland.com/academy. Deze films gaan in première tijdens het Nederlands Film Festival en IDFA 2023 en zijn daarna exclusief te zien bij Videoland.


Videoland Academy hoopt verrast te worden door scenarioschrijvers en documentairemakers die aan het begin van hun professionele carrière staan en vernieuwende verhalen durven te vertellen die een groot publiek zullen aanspreken.

De thema's voor de derde editie:

Dutch Horror (fictie)
De verhalen mogen zowel fantastisch als realistisch van aard zijn. De kracht van een horrorverhaal kan hem namelijk zitten in het onbekende (bovennatuurlijke wezens en krachten), maar juist ook in het bekende (gruwelijke seriemoordenaars, psychopaten, en sektes, of the enemy within). We zijn op zoek naar creatieve en vernieuwende verhalen binnen het horrorgenre waarin de grenzen op het gebied van angst worden geëxploreerd.

De verhalen mogen vallen binnen de verscheidene subgenres van horror. Denk bijvoorbeeld aan komische horror ('Shaun of the Dead'), psychologische horror ('The Silence of the Lambs', 'Black Swan'), post-apocalyptische horror ('A Quiet Place', 'The Silence') en folk horror ('The Witch', 'Midsommar'). Daarnaast kunnen de verhalen ook ingaan op sociaal-maatschappelijke kritieken en thema’s, zoals dit bijvoorbeeld in 'Get Out' wordt gedaan.

Documentaire
Voor deze editie is er geen specifiek thema voor de documentaireserie. Dit houdt in dat je als maker veel vrijheid hebt voor het bedenken van een creatief documentaireplan. Wat wel in beschouwing moet worden genomen, is dat het onderwerp relevant is binnen de Nederlandse context. De belofte van Videoland is namelijk: 'Wat speelt in Nederland, speelt bij ons'. Denk hierbij dus aan fenomenen en gebeurtenissen die een rol spelen binnen de huidige maatschappij of bijzondere verhalen van mensen in Nederland. Denk aan verhalen met een bepaalde nieuwswaarde waardoor het Nederlandse publiek de urgentie voelt om te gaan kijken.

Videoland Academy #1: Films in première tijdens het NFF
Maandag 27 september gaan de eerste drie fictiefilms (genre Grounded SciFi) - 'De Sterfshow', 'Indringer' en 'Verdwenen Dagen' - in première op het Nederlands Film Festival en zijn dan direct bij Videoland te zien. De eerste Videoland Academy documentaire (true crime) gaat in première tijdens het IDFA 2021.

Videoland Academy #2: In ontwikkeling
Voor de tweede editie van de Videoland Academy zijn de volgende vier projecten in de genres Modern Fantasy (fictie) en Familie (documentaire) geselecteerd voor realisering. In de komende maanden zullen de scenario's afgerond worden, de films opgenomen en in 2022 in première gaan bij Videoland.

'Dormis' (fictiefilm)
Scenario: Sarah Offringa en Sander van Dijk. Producent: Keplerfilm
'Dormis' is een psychologische thriller over een nuchtere man die incheckt in een slaapkliniek, maar daar langzaam zijn grip op de realiteit verliest.

'Black Girl Magic' (fictiefilm)
Scenario: Sergej Groenhart, Regie: Giancarlo Sanchez, Producent: NewBe
'Black Girl Magic' is een spannend drama met horror-elementen over de vriendschap tussen twee meisjes uit de Bijlmer, die op de proef wordt gesteld als ze zich inlaten met de Surinaamse winticultuur.

'Op Tijd Terug' (fictiefilm)
Scenario: Inge Sonderen, Regie: Janne Schmidt, Producent: Millstreet Films
'Op Tijd Terug' is een zwarte komedie over de zelfverklaarde fuck up Olivia die ontdekt dat ze kan tijdreizen. Door het verleden te veranderen wil ze haar grote liefde terugwinnen. Het tijdreizen verandert alles, maar niet hoe ze had gedacht.

'Lachgaskoning Deniz' (documentaireserie)
Scenario & regie: Marthe Naber Heuer, Producent: Totem Media Koning
'Deniz' is een documentaireserie over voormalig straatdealer en 'Lachgaskoning' Deniz Uresin die af wil van zijn slechte imago, zijn daden goed wil maken met zijn familie en rolmodel wil worden.

Over Videoland Academy
Videoland Academy wil een nieuwe lichting makers de kans bieden zich te ontwikkelen en ervaring op te doen binnen de professionele beroepspraktijk waarin ook commerciële belangen een rol spelen. De Videoland Academy onderscheidt zich door een markt te bieden aan genre gedreven films. Voor tenminste de drie jaar biedt Videoland Academy hiervoor een podium en ondersteunt nieuw talent op financieel en inhoudelijk vlak. Videoland Academy wordt gesteund door het Nederlands Filmfonds en is in samenwerking met het NFF, IDFA, IFFR en Dr. Script. Overige partners zijn Buma Cultuur en de Nederlandse Filmacademie.

Iedere editie van Videoland Academy bestaat uit de volgende stappen:

- Nieuw filmtalent kan zich aanmelden met filmideeën voor de thema’s van de desbetreffend editie
- Uit alle aanmeldingen worden maximaal zes fictie projecten gekozen en drie documentaire projecten voor uitwerking van de treatments
- Hiervan worden maximaal drie fictie projecten en één documentaire project geselecteerd die ondersteuning krijgen van Videoland Academy voor het schrijven van de scenario's
- De schrijvers worden gematcht aan een producent, met het uiteindelijke doel om de films te voltooien en in première te laten gaan op een van de partnerfestivals en bij Videoland

Inschrijven voor Videoland Academy #3 kan vanaf 25 september t/m 5 december.

DOSSIER: Kandidaten/publiek Gezocht NL

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'B&B Vol Liefde' (RTL 4)

Iris geeft haar logee Renť een tweede kans en die pakt de hobbygoochelaar met beide handen aan. In het Catalaanse landschap opent Albert de deuren tot zijn kasteel, en zo krijgt Marijke zijn pronkstuk te zien. In Zuid-Afrika wordt er flink geflirt, maar komt er ook een nieuwe man bij om Mirjam te veroveren. En we maken kennis met Arno, de laatste B&B-eigenaar die op zoek gaat naar zijn droomman.

'B&B Vol Liefde', om 20.35 uur op RTL 4.

Dossiers