Videoserie 'Stereotypisch' van KRO-NCRV's 'Brandpunt+' over vooroordelen

dinsdag 3 oktober 2023

Online haatreacties van sportfans omdat je als trans vrouw in de topsport zit, mensen die vinden dat je te jong bent om vader te zijn, of je omgeving die ervan uitgaat dat je alles bereikt via je moeder; een veelbesproken politicus. In het derde seizoen Stereotypisch van KRO-NCRV's 'Brandpunt+' ontmoet presentatrice Firoza Mulahella jongeren die te maken hebben met vooroordelen, clichés en het doorbreken ervan.

Hoe gaan ze om met de labels die ze opgeplakt krijgen door de media of hun omgeving? Vanaf woensdag 4 oktober, wekelijks om 16:00 uur bij KRO-NCRV op het YouTube-kanaal van NPO 3.


In de eerste aflevering gaat Firoza in gesprek met een transgender topsporter. Professioneel dartster Noa-Lynn (27) gooit de laatste maanden hoge ogen met haar winstpartijen in de vrouwendivisie – maar niet iedereen gunt haar dat. Als trans vrouw krijgt ze al jarenlang nare reacties over zich heen. Zo wordt er bijvoorbeeld geroepen: 'Oh hebben ze hem weer mee laten doen?' Tijdens het Open Antwerp-toernooi krijgt Firoza een inkijkje in het leven van Noa-Lynn, die ondanks alle negativiteit haar liefde voor de sport behoudt. 'Ik heb de keuze gemaakt om te gaan leven en er iets mee te gaan doen.'

Firoza krijgt in aflevering twee een inkijkje in het gestructureerde leven van een jonge vader. Het was even schrikken toen hij op zijn achttiende hoorde een zoontje te krijgen. Hij besloot - tegen de heersende vooroordelen in - niet weg te rennen, maar zich te storten op het vaderschap. Hij stopte met zijn studie en werkt sindsdien fulltime, zodat hij stabiliteit kan bieden aan zijn zoon van inmiddels 1 jaar.  Max: 'Ik wil uitdragen dat het jonge vaderschap niet iets is waar je van weg moet rennen, maar dat het voor jongens ook iets leuks kan brengen.' Terwijl zijn meeste leeftijdsgenoten studeren en feesten, is Max in de weer met de nieuwe babykamer en omringt hij zich met oudere vaders en moeders tijdens het babyzwemmen.

In aflevering drie en vier bezoekt Firoza de kinderen van Caroline van der Plas. Bij kinderen van een bekende politicus denkt men al snel aan elite, connecties en invloed. Gelden deze vooroordelen ook voor Kyle (23) en Ryan (29)? Sinds enkele jaren staan zij in de schijnwerpers als de zoons van de partijleider van de BBB. Firoza schuift bij het gezin thuis aan tijdens het (vegetarische) avondeten. Daar vertelt de oudste zoon openlijk over zijn geestelijke gezondheid die bergafwaarts ging in de tijd dat zijn moeder nationale bekendheid kreeg. Ryan: 'Alles kwam tegelijkertijd op me af. Ik dacht: in wat voor realiteit ben ik beland?' Daarnaast doet Caroline van der Plas een verrassende onthulling over haar vroegere politieke voorkeur.

Ryan en Kyle nemen Firoza ook mee naar de bekendmaking van de BBB-kandidatenlijst. Daar doen de broers een boekje open over de bedreigingen aan het adres van hun moeder. Want als je moeder een van de meest besproken politici van Nederland is, dan komt er veel op je af. Voorstanders weten je familie goed te vinden, maar ook de media en mensen die het níet met je moeder eens zijn, laten van zich horen. Ryan: 'Ik hoop bij drukke evenementen dat alles goed geregeld is, er kan altijd iets gebeuren.' Toch willen de jongens dat hun moeder haar carrière voortzet. Ryan: 'Ik zou haar nooit vragen om te stoppen.'

'Stereotypisch', vanaf woensdag 4 oktober wekelijks om 16:00 uur bij KRO-NCRV op het YouTube-kanaal van NPO 3.

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers