'Voor wie steek jij een kaarsje op?' week lang te zien met verhalen over verbinding, liefde en veerkracht

maandag 24 oktober 2022
Foto: © KRO-NCRV 2020

Het jaarlijks terugkerende KRO-NCRV programma 'Voor wie steek jij een kaarsje op?' is dit jaar een week lang dagelijks te zien om 18.30 uur, vanaf 31 oktober op NPO 2.

Naast de uitzending op de avond van Allerzielen op 2 november om 20.30 uur met Anita Witzier, zal ook Joris Linssen elke dag uit een andere provincie presenteren. In deze afleveringen, gemaakt in samenwerking met regionale omroepen, praat hij met nabestaanden over hun verlies. Door het branden van een kaars en het vertellen van persoonlijke verhalen leeft de herinnering voort van de mensen die we missen. Zo is er onder meer een eerbetoon aan Evert uit Alphen aan de Rijn. Zijn foto en verhaal gingen viraal, toen hij gekleed in een roze tutu aandacht vroeg voor jonge ouders met een terminale ziekte.


Ook dit jaar biedt KRO-NCRV weer de mogelijkheid om online een kaarsje op te steken voor overleden dierbaren. Dit kan op voorwiesteekjijeenkaarsjeop.nl. Tijdens de uitzendingen staan de bijzondere verhalen van verschillende mensen centraal. Onder andere van Ann-Sophie, Judith en Evert.

Paardenmeisje
Een eerbetoon aan Ann-Sofie (16), die op 6 mei dodelijk werd geraakt bij een schietpartij op de zorgboerderij in Alblasserdam. Haar ouders, begeleiders en vrienden vertellen over haar grote liefde voor paarden. Die liefde motiveerde haar om – ondanks een licht verstandelijke beperking - te leren lezen. We keren terug naar de zorgboerderij, waar Ann-Sofie zich thuis voelde tussen alle dieren.

Een teken  
Als Judith (31) uit Nijmegen een tiener is, overlijdt haar vader. Staand bij zijn graf breekt de zon door de wolken heen en schijnt op de grafsteen. Dit is voor haar een teken dat de band met haar vader er nog is. Judith besluit een studie te starten naar ‘symbolische onsterfelijkheid’. Wat doen vlinders, regenbogen en andere tekenen met nabestaanden, en hoe helpt het de rouwverwerking? Ze schrijft er een boek over. Ondertussen wordt Judith ziek en overlijdt in juni van dit jaar. Vriendinnen, haar partner en familie vertellen over haar leven en wat zij nu voor tekenen van Judith ervaren.

Roze tutu
De jonge vader Evert (37) uit Alphen aan de Rijn weet dat hij niet meer lang te leven heeft en besluit zoveel mogelijk herinneringen te creëren voor zijn 1-jarige tweeling. Evert trekt een roze ballet tutu aan en laat zich zo met zijn kleintjes fotograferen. De foto met zijn verhaal verspreidt zich over het hele land. Uit het succes volgt Stichting Tutu, waar Evert zich in zijn laatste maanden voor inzet. Het heeft als doel wensen te vervullen voor terminale ouders en hun kinderen.

'Voor wie steek jij een kaarsje op?', vanaf maandag 31 oktober t/m 4 november iedere werkdag om 18.30 uur op NPO 2 en woensdag 2 november om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. De dagelijkse afleveringen met Joris Linssen worden gemaakt in samenwerking met RTV Oost, Omroep Gelderland, Omroep Brabant, RTV Drenthe, RTV Noord-Holland en RTV Utrecht.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Musical Awards Gala 2024' (AVROTROS)

Naast de feestelijke uitreiking van de awards, krijgen we ook een voorproefje van musicals die nu en komend seizoen in de Nederlandse theaters te zien zijn. Niet alleen de bekende musicals, maar ook nieuwe musicals passeren de revue. Van het betoverende 'Frozen de musical' tot het epische drama '40-45, de musical'.

'Musical Awards Gala 2024', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers